avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Exista cauza de castig al comisionului pentru o ...
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Exista cauza de castig al comisionului pentru o agentie imobiliara in lipsa unui contract?

Buna ziua, as vrea sa stiu daca exista un drept (legal) prin care o agentie imobiliara poate cere comision de la un cumparator in lipsa desavarsita a oricarui contract de vizionare (de prestare servicii, de comision) intre acel cumparator (respectiv prieteni, cunostinte, colegi, rude ale cumparatorului) si agentie?
Cel mai recent răspuns: Petrescu Laurentiu , Avocat 02:32, 13 Aprilie 2014
Daca nu exista contract incheiat intre parti,pe cale de consecinta agentia nu are temei legal pentru eventuala pretentie pentru comision
De principiu fiind vorba de o activitate comerciala ce se deruleaza intre o societate comerciala ce are in obiectul de activitate acest gen de operatiuni si o perspana fizica beneficiar al intermedierii sint aplicabile dispoz. art. 2097 din noul Cod Civil in care se arata: "REMUNERAREA INTERMEDIARULUI -1) Intermediarul are dreptul la o remuneratie din partea clientului numai incazul in care contractul intermediat se incheie ca urmare a intermedierii sale. 2)In lipsa conventiei partilor,sau a unor prevederi legale speciale,intermediarul are dreptul la o remuneratie in conformitate cu practicile anterioare statornicite intre parti,sau cu uzantele existente intre profesionisti pentru astfel de contracte". IN CONCLUZIE consider ca in aceasta situatie se pune problema daca partile au facut cel putin o conventie verbala ,care sint motivele pt. care nu i-au dat si forma scrisa,si ce probe concrete au referitor la conventia discutata si agreata de parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision vanzare agentii Teddy1604 Teddy1604 Buna ziua, Am un apartament de vanzare;am fost cautata de agentie ,intrebata daca doresc sa colaborez cu ei,am raspuns da.Cumparatorul a fost cel care a ... (vezi toată discuția)
Contract de comision agentie imobiliara Radu88 Radu88 Buna ziua, Acum aproximativ 2 ani am cumparat un apartament. Prima data mi-a prezentat apartamentul o firma cu care am semnat un contract de comision, am ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara itsa28 itsa28 Buna ziua,am telefonat zilele trecute unei agentii imobiliare ce avea un anume apartament postat pe Olx,am stabilit o vizionare,am fost de acord sa inchiriem ... (vezi toată discuția)