avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Imprumut in euro - restituire in lei
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Imprumut in euro - restituire in lei

buna ziua.
va rog sa ma ajutati cu lamuriri pentru urmatoarea situatie:
un prieten a incheiat un contract de imprumut cu o alta persoana fizica, pentru suma de 2000 de euro. Aceasta suma trebuia restituita in termen de maxim 30 zile de la data obtinerii, de catre prietenul meu, a un ui imprumut de la o banca, returnarea sumei se facandu-se tot in euro. Din pacate, prietenul nu a mai putut obtine imprumutul de la banca, desi indeplinea cerintele initiale ale bancii. In aceste conditii, nu a mai putut inapoia cei 2000 euro, si, desi a incercat ceva timp, nu a ajuns la nici o intelegere cu cel care i-a dat banii, acesta dandu-l in judecata, cerand sa i se restituie banii in moneda in care i-a imprumutat.
Prietenul meu a depus solicitare de respingere a actiunii, pe motiv ca imprumutul de la banca nu l-a obtinut din cauza schimbarii conditiilor de creditare de catre baca, despre care nu avea de unde sa stie; solicita deasemenea ca, in cazul admiterii cererii reclamantului, sa poata restitui suma datorata in lei, avand in vedere ca sunt cetateni romani amandoi si ca veniturile sale sunt in lei, iar cursul leu/euro il dezavantajeaza.
Nu stiu ce sa zic de cererea prietenului meu, de aceea va rog sa ma ajutati cu un sfat, avand in vedere prevederile legale.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:44, 18 Aprilie 2014
Eu as sti ce sa zic despre cererea prietenului numai ca nu s-ar cuveni.
Cand a luat banii nu il dezavantaja cursul? Ce legatura are faptul ca nu a obtinut banii de la banca cu faptul ca are un impumut de inapoiat ?
A luat banii in euro, trebuie sa ii dea la fel inapoi. Va pierde si va plati si cheltuieli de judecata.
Parerea mea este ca prietenul care a imprumutat euro si cere acum sa ii returneze in lei sa fie mai agresiv, sa solicite celui care l-a impumutat sa ii restituie in loc de euro lei moldovenesti!

In momentul in care a imprumutat banii acesta trebuie sa ii restituie sub aceeasi forma, ca-i convine sau nu cursul valutar nu il intereseaza pe creditor.

As spune acelasi lucru ca si @gi-jane2 despre solicitarea prietenului dar nu ne permite regulamentul forumului.

De ce sa nu-i restituie in loc de bani, cartofi, ceapa sau morcovi?

Prevederile legale spun ca ce imprumuti tot aia si restitui.
Poate sa restituie si suma in lei, pretentia este intemeiata. Insa valoarea sumei returnata trebuie sa fie echivalenta cu 2000 de euro la cursul curent, si nu la cel din momentul imprumutului.
Care ar fi temeiul legal sa ii restituie suma in lei daca a fost imprumutat in euro?

La cursul curent al cui? BNR, banca X, Y, Z? La cursul de cumparare sau cel de vanzare?

De ce sa nu ii aplice si un procent oarecare de 1, 2 sau 3% fata de cursul BNR?

Dumneavoastra daca ati fi imprumutat pe cineva in euro ati fi acceptat sa primiti in loc "lei"? Si daca da, la ce curs?
Acelasi termen legal pentru care nu trebuie sa-i returneze aceeasi bani. ( si da ma refer la exact aceleasi bancnote).

Din simplul motiv pentru ca importanta e "valoarea" returnata si nu ce anume returnezi.
De aceea un o instanta ar pute decide cu usurinta ca poate sa returneze datoria in lei.




Luati in calcul si urmatoare problema. Ce se intampla cand instanta decide ca datoria sa fie returnata si mai apoi se continua cu executarea silita. Sa presupunem ca datornicul are un cont in lei si este executat.
Credeti ca va converti cineva vreodata acei lei in euro, astfel incat sa-i fie returnati exact 2000 de euro ? Cel mai probabil voloarea care trebuie returnata va fi decisa de instata. Iar aceastava fi o suma in lei echivalentul a 2000 de euro. la care curs? buna inrebare, insa eu cred ca instanta va folosi cursul de referinta BNR.


Apropo, executatul poate sa aiba si un cont in euro, el va fi executat tot raportat la valoarea lor in LEI. Leul este unitatea de masura de referinta.

Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Credit la banca in franci elvetieni romulusc romulusc sunt in imposibilitate de plata din cauza diferentei intre cursul curent si cel din momentul contractarii imprumutului. Ce este de facut? (vezi toată discuția)
Recuperare imprumut atomol atomol Am imprumutat acum un an un ,,prieten,, cu o suma de bani .Am facut o chitanta de mana in care se specifica inapoierea banilor in maxim 3 luni .Acum prietenul ... (vezi toată discuția)
Imprumut "prieten" ticusorin ticusorin Buna ziua, Am imprumutat un \"prieten\" cu suma de 1.500 euro. Nu am facut nici un document, dar am un martor care a fost de fata cand i-am dat banii. Acum ... (vezi toată discuția)