avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Imprumut in euro - restituire in lei
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Imprumut in euro - restituire in lei

buna ziua.
va rog sa ma ajutati cu lamuriri pentru urmatoarea situatie:
un prieten a incheiat un contract de imprumut cu o alta persoana fizica, pentru suma de 2000 de euro. Aceasta suma trebuia restituita in termen de maxim 30 zile de la data obtinerii, de catre prietenul meu, a un ui imprumut de la o banca, returnarea sumei se facandu-se tot in euro. Din pacate, prietenul nu a mai putut obtine imprumutul de la banca, desi indeplinea cerintele initiale ale bancii. In aceste conditii, nu a mai putut inapoia cei 2000 euro, si, desi a incercat ceva timp, nu a ajuns la nici o intelegere cu cel care i-a dat banii, acesta dandu-l in judecata, cerand sa i se restituie banii in moneda in care i-a imprumutat.
Prietenul meu a depus solicitare de respingere a actiunii, pe motiv ca imprumutul de la banca nu l-a obtinut din cauza schimbarii conditiilor de creditare de catre baca, despre care nu avea de unde sa stie; solicita deasemenea ca, in cazul admiterii cererii reclamantului, sa poata restitui suma datorata in lei, avand in vedere ca sunt cetateni romani amandoi si ca veniturile sale sunt in lei, iar cursul leu/euro il dezavantajeaza.
Nu stiu ce sa zic de cererea prietenului meu, de aceea va rog sa ma ajutati cu un sfat, avand in vedere prevederile legale.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:44, 18 Aprilie 2014
buna ziua.
Multumesc pentru intelegere si pentru raspunsul pertinent.
credeti ca instanta va admite cererea de inapoiere a imprumutului in lei - adica il va obliga sa-si plateasca datoria, asa cum este cuvenit?
va multumesc inca o data.
nu are conturi in euro si daca are ceva in lei, e nesemnificativ.
imprumutul nu l-a facut de placere ci dintr-o necesitate stringenta, la momentul respectiv.
daca instanta va dispune executare silita, asta inseamna confiscare de bunuri pana la acoperirea sumei datorate?
grandanat a scris:

Din simplul motiv pentru ca importanta e "valoarea" returnata si nu ce anume returnezi.
(...) insa eu cred ca instanta va folosi cursul de referinta BNR.


Daca nu conteaza ce returnezi inseamna ca instanta poate decide sa ii returneze si cartofi la valoarea imprumutata!
Eu cred ca instanta ca decide returnarea sumei in aceeasi moneda in care a fost acordat creditul.
Daca ar fi asa cum considerati ar insemna ca o persoana creditata ar putea decide forma sub care sa restituie un credit.
O banca ar putea fi obligata de catre o instanta sa accepte restituirea unui credit in alta moneda decat cea in care l-a acordat? Nu cred. Consider ca este valabil si in cazul imprumuturilor intre PF.
Daca a solicitat un imprumut dintr-o necesitate stringenta si a gasit ajutor la cineva bunavoitor atunci este normal si corect sa ii restituie banii in forma in care i-a primit si nu sa apeleze la instanta sa il oblige pe cel care l-a ajutat intr-un moment greu sa accepte ce ii conine lui.
Sa faca un imprumut la banca si sa ii restituie in euro.

In cazul de fata se poate aplica cu succes "Facerea de bine e .....!"
Probabil ca nu au facut imprumutul la notar, ca altfel il executa silit in baza acelui contract, nu mai era nevoit omul sa apeleaze la instanta.

acesta dandu-l in judecata, cerand sa i se restituie banii in moneda in care i-a imprumutat.


Si prietenul ce face ?


Prietenul meu a depus solicitare de respingere a actiunii, pe motiv ca imprumutul de la banca nu l-a obtinut din cauza schimbarii conditiilor de creditare de catre baca, despre care nu avea de unde sa stie;


Deci.. nu vrea sa-i dea deloc sau cum sau sa-i dea cand i-o da si lui banca :confused:? De ce nu a depus intampinare prin care recunoaste ca are sa-i dea si pe motiv ca.. banca, sa ceara o perioada de gratie de 6 luni cu conditia sa plateasca si dobanda legala sau ceva penalitati si sa dea bunul inapoi in integralitatea lui.
Scutea si cheltuieli de judecata, apoi si pe cele de executare. Cu totul se duce in 3000 :)


solicita deasemenea ca, in cazul admiterii cererii reclamantului, sa poata restitui suma datorata in lei, avand in vedere ca sunt cetateni romani amandoi si ca veniturile sale sunt in lei, iar cursul leu/euro il dezavantajeaza.


Cand i-a luat el cu manuta lui in euro, cum s-a inteles sa ii returneze, in lei ? Ce scrie in contract, acel inscris ?
\"Imprumutatul este obligat să restituie un obiect de aceeasi calitate si in aceeasi cantitate cu bunul primit initial si care a fost consumat.\"
Chiar daca va fi executat silit in lei, va plati pana la concurenta celor 2000 de euro , astfel incat creditorul sa nu sufere un prejudiciu.

Pot sa inteleg ca a luat banii si nu a mai putut sa ii returneze cum s-a inteles cu creditorul, dar una e sa se straduiasca sa plateasca si sa dea cat poate in timp si alta e sa aiba tupeul sa aiba pretentii.. de orice fel, nu mai conteaza.



Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit la banca in franci elvetieni romulusc romulusc sunt in imposibilitate de plata din cauza diferentei intre cursul curent si cel din momentul contractarii imprumutului. Ce este de facut? (vezi toată discuția)
Recuperare imprumut atomol atomol Am imprumutat acum un an un ,,prieten,, cu o suma de bani .Am facut o chitanta de mana in care se specifica inapoierea banilor in maxim 3 luni .Acum prietenul ... (vezi toată discuția)
Imprumut "prieten" ticusorin ticusorin Buna ziua, Am imprumutat un \"prieten\" cu suma de 1.500 euro. Nu am facut nici un document, dar am un martor care a fost de fata cand i-am dat banii. Acum ... (vezi toată discuția)