avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare imprumut

Am imprumutat acum un an un ,,prieten,, cu o suma de bani .Am facut o chitanta de mana in care se specifica inapoierea banilor in maxim 3 luni .Acum prietenul nu mai vrea sa inapoieze imprumutul si vreau mai mult sa il sperii cu o citatie in instanta poate asa il fac sa imi dea banii.Nu vreau sa se ajunga la executare silita ci doar sa il sperii cum spuneam .Cum sa initiez o actiune in instanta fara sa apelez la un avocat tinand cont ca vreau doar sa il fac sa dea banii dar fara sa il execut ?Cum se procedeaza la judecatorie?Ma poate sfatui cineva ? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: adqika , utilizator 18:07, 29 Septembrie 2008
[ link extern ]

Acesta este doar un model , un exemplu de cererea de chemare in judecata care trebuie adaptat la realitatile de fapt concrete.
Se va face in dublu exemplar , unul pt instanta si unul pt a fi comunicat paratului.
Urmeaza sa formulati o cerere de chemare in judecata la judecatoria in raza inde domniciliaza prietenul dv.Un model gasiti in ghidul juristului sau alte lucrari asemanatoare, numai ca urmeaza sa timbrati cererea caci altfel nu va va fi primita in instanta, bani pe care i-ati pierde daca nu continuati procesul.
Puteti folosi procedura medierii.Chematil la un mediator autorizat inainte de a ajunje la instanta.La mediator discutatii fata in fata iar mediatorul va va ajuta sa faceti acest lucru chiar va poate oferi solutii de recuperare a banilor.Prin mediere economisiti timp si bani
Buna ziua,
sunt intr-o situatie similara. Suma de bani pe care am imprumutat-o unui "prieten" este destul de mare - cateva mii de euro
O chitanta de mana, in care acesta recunoaste suma imprumutata si ratele lunare - pentru a inchide imprumutul in 10 luni, este valabila in instanta? La un notariat mi s-a spus ca aceasta este camata.
As putea folosi acest acord scris in instanta? Un executor ar recupera suma imprumutata in cazul in care persoana in cauza nu imi returneaza banii la termenele scadente?

Multumesc!
La primul caz (atomol) faceti o notificare prin executor... rezolvati 2 chestii deodata: 1. Il speriati, 2. Il puneti in intarziere intrerupand prescriptia in caz ca nu se sperie :) ... nu costa asa mult...

La ultimul caz (adqika): 1. Camata este doar daca depaseste dobanda legala (cautati circulara BNR care apare periodic); 2. Daca este semnat de el si datat (preferabil sa aiba mai mult text scris de mana lui decat o simpla semnatura) este valabil in instanta. 3. Da, dar executorul executa doar titluri executorii... deci va va trebui ori o hotarare a instantei investita cu formula executorie ori titlul sa fie executoriu prin natura sa.

Alte discuții în legătură

Amenintat de un avocat mincinos ca ma baga la puscarie emanuel.trutan emanuel.trutan Am imprumutat o doamna avocat ( fiind prieteni ) cu 1000 de euro pana in data de 01.07.2018, aceasta mi-a dat ca si garantie un ceas si 2 bratari care la ... (vezi toată discuția)
Bani dati fara acte legale daniela_b daniela_b am imprumutat in luna septembrie o cunostinta cu 1500 ron si 350 E,si ma tot amana cu returnarea sumei,mentionez ca nu am facut nici un act oficial si nici ... (vezi toată discuția)
Bani dati imprumut ContSters201565 ContSters201565 Am dat o suma de x mii euro unui prieten. Am facut cu acesta o chitanta de mana in care se specifica ca eu i-am dat suma x mii euro, el imi lasa garantie ... (vezi toată discuția)