avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se poate intregi pensia din Romania cu cotizatiile din ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se poate intregi pensia din Romania cu cotizatiile din Italia?

BUNA SEARA!
As dori un raspuns la urmatoarea problema: mama mea este nascuta in anul 1949 si este pensionara din anul 2000. Are domiciliul stabil in Romania dar din anul 2004 a lucrat aproape 5 ani in italia dar nu efectivi, ci cu intreruperi (a avut grija de doua batrane ). In aceasta perioada angajatorul (persoana fizica) a achitat pentru ea contributiile la statul italian. In aceste conditii ar avea posibilitatea sa-si intregeasca (sa-si mareasca) pensia din Romania cu cotizatiile efectuate in Italia?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: sarbuliliana , utilizator 22:54, 26 Aprilie 2014
1. Art. 19 din Legea nr.263/2010
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.
(4) In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.

2. In cazul în care mama dvs. a lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si a platit contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, va beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Italia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca sunt îndeplinite conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.

De aceea, este indicat ca mama dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizeze cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul Italiei si sa ataseze documente justificative oficiale ale stagiului realizat în aceasta tara.

3. In speta, trebuie facute demersurile pentru a obtine din Italia - INS - prin intermediul formularelor europene detalii despre activitatea dvs din acest stat.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns si pentru timpul acordat.
Mai am totusi o nelamurire. Am inteles ca in Italia, pentru acordarea pensiei este necesar sa ai o cotizatie de minim 5 ani fara intrerupere. Daca mama mea are intrerupere in perioada de cotizatie in Italia, mai poate beneficia de pensie din acest stat, in conditiile in care in Romania este deja pensionara?
Daca este deja pensionara in Romania mai este necesar sa aiba cei 5 ani de cotizatie completi in Italia, sau se poate calcula o pensie doar pentru perioada de cotizatie? Mentionez ca in Romania are stagiul complet, dar are o pensie mica si spera sa o mai mareasca putin prin aceasta cotizatie in Italia.

Cu respect, sarbuliliana
Pentru a putea ieşi la pensie, în conformitate cu legislaţia italiană din domeniu, trebuie să îndepliniţi una din următoarele condiţii:

- Condiţie pentru obţinerea pensiei pentru vechime în câmpul muncii: 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârsta persoanelor;

- Condiţii pentru obţinerea pensiei de bătrâneţe în sistemul de contribuţii:
o femeile care au împlinit vârsta de 60 de ani, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;
o bărbaţii care au împlinit vârsta de 65 de ani, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;
o persoanele care au în total 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârsta acestora;

De asemenea, perioadele de studiu sunt utile pentru completarea cerinţei de 40 de ani de contribuţii în vederea obţinerii pensiei de bătrâneţe în sistemul contributiv.
[ link extern ]

Prin urmare, nu se cer cel putin 5 ani de contributii neintrerupti
Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Mi-ati fost de un real ajutor!

Cu respect,
Sarbuliliana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime italia angellyk angellyk Buna ziua. Tatal meu a lucrat aproximativ 8-9 ani in Italia,in 2010 a venit inapoi in Romania,fiind dat in somaj de la locul de munca din Italia. Din 2012 e ... (vezi toată discuția)
Munca in italia popem popem Buna dimineata Am lucrat in Italia la un camin de batrani timp de cinci ani, pontata patru ore /zi pot ... (vezi toată discuția)
Domiciliez in strainatate. cum mi se stabileste dreptul la pensie? hANGHIUC hANGHIUC am 58 de ani ,lucrez in italia din 2003 cu documente ,in romania pot iesi la pensie de drept .intrebarea mea mi se poate calcula inpreuna atit anii de vechime ... (vezi toată discuția)