avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vechime Italia
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vechime Italia

Buna ziua.
Tatal meu a lucrat aproximativ 8-9 ani in Italia,in 2010 a venit inapoi in Romania,fiind dat in somaj de la locul de munca din Italia. Din 2012 e pensionat pe caz de boala aici in Romania,dar anii de vechime pentru calcularea punctelor de pensie s-au calculat doar cei lucrati in Romania(cei dinainte de a pleca in Italia).Cum ar trebui sa procedez sa fie calculati si cei din Italia?Daca se adauga si anii din Italia la pensia de invaliditate il va afecta la pensia de batranete? Stiu ca la pensia de batranete va primi bani si din Italia si din Romania.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:07, 9 Martie 2014
Pt deschiderea dreptului la pensie i se cumuleaza anii, dar fiecare stat plateste "partea" lui.
Mergeti la casa de pensii la compartimentul pensii internationale si vi se vor da informatiile necesare.
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
Gabi50, utilizator
Se pot pensiona în Italia, potrivit legislaţiei din acest stat, persoanele care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
- Condiţia pentru obţinerea pensiei pentru vechime în câmpul muncii: 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârstă;
- Condiţiile pentru obţinerea pensiei de bătrâneţe în sistemul de contribuţii:
1. 5 ani de contribuţii efective în cazul femeilor care au împlinit vârsta de 60 de ani;
2. 5 ani de contribuţii efective în cazul bărbaţilor care au împlinit vârsta de 65 de ani;
3. 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârstă.

[ link extern ]

Art. 19 din Legea nr.263/2010
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.
(4) In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Italia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.

De aceea, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul Italiei si sa atasati documente justificative oficiale ale stagiului realizat în aceasta tara.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

a lucrat la o singura firma in Italia,despre ce documente justificative oficiale este vorba. Multumesc.
Cand ati inceput munca in Italia nu ati incheiat un contract de munca?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie comunitara italia anto_riana anto_riana buna, stie cineva cati ani trebuie sa ai lucrati in italia ,sa poti lua pensie de aici,sau daca pot aduce si anii lucrati in tara aici sa pot lua o singura ... (vezi toată discuția)
Se poate intregi pensia din romania cu cotizatiile din italia? sarbuliliana sarbuliliana BUNA SEARA! As dori un raspuns la urmatoarea problema: mama mea este nascuta in anul 1949 si este pensionara din anul 2000. Are domiciliul stabil in Romania ... (vezi toată discuția)
Munca in italia popem popem Buna dimineata Am lucrat in Italia la un camin de batrani timp de cinci ani, pontata patru ore /zi pot ... (vezi toată discuția)