avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume de familie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume de familie copil

Am un baietel de 8 ani dintr-o relatie anterioara, iar tatal acestuia nu l-a recunoscut. Nu am insistat cu proceduri legislative, daca nu l-a vrut sa-i fie de bine. Acum 2 ani m-am casatorit si am dobandit numele sotul. (Mentionez ca nu am fost casatorita anterior). Copilul este pe numele meu de familie vechi. Acum eu si sotul meu avem acelasi nume de familie, adica al lui. Care este procedura pt ca numele nostru de familie sa devina si al copilului?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:21, 25 Aprilie 2014
Il puteti schimba pe cale administrativa. Detalii aveti in link
[ link extern ]
Trebuie trecut si prin procesul de adoptie? Daca nu, carei institutii trebuie sa ma adresez?
Nu , nu e vb de adoptie.
Cererea de schimbare a numelui pe cale administrativă se depune la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor în a cărui rază teritorială are domiciliul persoana care solicită schimbarea numelui.
Competenta de solutionare a cererilor este a presedintelui consiliului judetean, respectiv a primarului general al municipiului Bucuresti, care se pronunta prin emiterea dispozitiei de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea cererii, conform prevederilor art. 13 din O.G.R. nr. 41/2003.

Sunt necesare motive temeinice care sa indreptateaasca solicitantului sa ceara schimbarea numelui sau a prenumelui pe cale administrativa.
In sensul prevederilor art. 4 alin. (2) din O.G.R. nr. 41/2003, sunt considerate ca intemeiate cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri:
h) cand persoana in cauza solicita sa poarte un nume de familie comun cu al celorlalti membri ai familiei, nume care a fost dobandit ca urmare a adoptiei, a mentinerii numelui la casatorie, a stabilirii filiatiei ori a unor schimbari de nume aprobate anterior pe cale administrativa;
Pentru minori, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti.
– copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
– un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
– orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.

Schimbări de nume- publicare in monitorul oficial

Publicarea cererii de schimbare a numelui se realizează pe baza unei cereri-tip cu viza oficiului de stare civilă (viza constă în semnătura ofiţerului de stare civilă şi ştampila oficială a primăriei – cea cu stema României). La cerere se va anexa copia certificatului de naştere şi a cărţii de identitate.
expediaţi cererea prin poştă, anexând în original dovada plăţii taxei de publicare şi a contravalorii exemplarului de monitor (în total 25 lei).
După publicare, exemplarul de monitor vă va fi expediat prin poştă la adresa menţionată în cerere.
Cererea se trimite sau se depune în original.
Pentru minor, cererea se face de către părinte;
cerere tip
[ link extern ]




Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui de familie valentina1 valentina1 Buna seara,as vrea sa-i rog pe cei in masura sa ma sfatuiasca si pe mine intr-o problema Copilul meu va implini 18 ani in august,as vrea sa-i schimb numele de ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume la 18 ani ! ajutor va rog ! BotDeRata BotDeRata Salut , dupa cum spune si titlul as vrea sa-mi schimb numele . Am 17 ani peste 5 zile implinesc 18 , am un nume foarte urat Cacareaza . Si as vreau sa-l ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume sfatlegel01 sfatlegel01 Buna ziua. As dori sa stiu care este procedura de a imi schimba numele si tot ce presupune aceasta cat mai clar. Situatia este urmatoarea. Sunt student si am ... (vezi toată discuția)