avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu sarcina fara cotizatiile platite de angajator?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu sarcina fara cotizatiile platite de angajator?

Buna ziua! Angajatorul meu nu a mai platit cotizatiile catre stat de mai bine de 5 luni si as vrea sa stiu, in cazul in care raman gravida, mai beneficiez de concediu de sarcina si indemnizatie de maternitate din partea statului? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: MiaQ , utilizator 21:05, 4 Mai 2014
1.Plata contributiilor asigurarilor socilale pentru pensie, sanatate si somaj nu va ajuta si nici nu este o conditie sine qua non (necesara) pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit, in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Potrivit dispozitiilor Ordinului MMFPS nr.1474/2011 :
- Situatie:
Este posibilă acoperirea unor perioade lipsă din perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului prin plata retroactivă a unor contracte de asigurare socială cu Casa Naţională de Pensii Publice sau a unor contracte de asigurare de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate?

- Solutie:
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

- Situatie
Dacă angajatorul nu a plătit contribuţiile sociale pe o perioadă cuprinsă în intervalul a douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, se consideră îndeplinită condiţia pentru ca angajatul să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului?

- Solutie
Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.

2. Asadar, pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni sa aveti realizate venituri din salarii, din activitati independente sau activitati agricole ori sa va fi aflat intr-una din perioadele asimilate prevazute la art.2 alin.5 din OUG 111/2010 - de exemplu, ati beneficiat de indemnizatia de somaj, pensie de invaliditate, concedii medicale, concediu pentru cresterea copilului , concediu fără plată pentru creşterea copilului etc.).
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Pentru a beneficia indemnizatie pentru de concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) trebuie ca angajatorul sa fi platit contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii, asa cum prevede OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.

2. In cazul concediului pentru crestere copil (CCC) si a indemnizatiei aferente nu este o conditie plata contributiilor legale ci numai obtinerea de venituri profesionale in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
Domnule Tudor Valeriu, va multumesc si d-voastra pentru raspunsul prompt!
Va rog sa imi confirmati daca am inteles bine: pentru indemnizatie crestere copil nu am nevoie decat de 12 luni de venituri pana in momentul nasterii, insa pentru concediul prenatal trebuie ca angajatorul meu sau fi platit 0.85% contributii, ceea ce stiu sigur ca nu a facut.
In acest caz, pot face eu ceva? Cum pot lua concediu prenatal? Exista vreo masura legala care sa il oblige pe angajator sa imi acorde acest concediu?
1. - Ati inteles bine.
- Concediul de maternitate nu se acorda de catre angajator si de catre medic.
- Angajatorul trebuie numai sa-l plateasca si apoi recupereaza banii de la CJAS.

2. In cazul in care nu veti indeplini conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate veti putea intra in CCC incepand cu data nasterii copilului (si va fi si mai avantajos pentru dvs., din punct de vedere financiar).

3. In legatura cu angajatorul care nu a platit contributiile nu stiu ce sa va spun decat ca el este raspunzator pentru asta dar pe pielea dvs.

4. - Trebuie sa faceti o sesizare la ANAF si la CNAS care vor verifica si ar trebui sa ia masuri impotriva acestui angajator (un jurist va poate spune mai multe).
- Dar asta dureaza si nu va ajuta prea mult.

5. Incercati sa luati legatura si cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care v-ar putea da o solutie.
Am inteles.. Statul ma ajuta, dar nu prea :) Va voi urma sfatul si ma voi interesa mai bine.. Sa aveti o saptamana frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca angajatotul nu a platit la contributiile pentru sanatate andreea_lazar andreea_lazar Am colega care urmeaza sa intre in concediul de maternitate. vroiam sa va rog sa mi spuneti daca angajatorul nu a platit contributiile la sanatate,afecteaza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! - plata taxe gravide Ctistina Ctistina Pot sa imi platesc singura taxele pentru a putea primi prenatal sidaca maternitate avand in vedere ca nu muncesc!!va multumesc! (vezi toată discuția)
Sotia mea este insarcinata iar compania la care lucreaza nu au platit darile catre stat. Tiu Danut Tiu Danut Daca in urmatoarele luni ar intra in prenatal ar beneficia de banii oferiti de la stat ? Mentionez ca la ANAF figureaza cu 200-300 lei cotizatie lunara. Cum ... (vezi toată discuția)