avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daca angajatotul nu a platit la contributiile pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daca angajatotul nu a platit la contributiile pentru sanatate

Am colega care urmeaza sa intre in concediul de maternitate.
vroiam sa va rog sa mi spuneti daca angajatorul nu a platit contributiile la sanatate,afecteaza la luarea concediului de maternitate si indemnizatiei pentru cresterea copilului?
Cel mai recent răspuns: andreea_lazar , utilizator 16:05, 27 Noiembrie 2018
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......

Ordinul 1474/2011
situatie :
Dacă angajatorul nu a plătit contribuţiile sociale pe o perioadă cuprinsă în intervalul a douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, se consideră îndeplinită condiţia pentru ca angajatul să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului?

solutie: Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotia mea este insarcinata iar compania la care lucreaza nu au platit darile catre stat. Tiu Danut Tiu Danut Daca in urmatoarele luni ar intra in prenatal ar beneficia de banii oferiti de la stat ? Mentionez ca la ANAF figureaza cu 200-300 lei cotizatie lunara. Cum ... (vezi toată discuția)
Indemnizație creștere copil nicolly nicolly Buna ziua, Dacă angajatorul nu și -a plătit contribuțiile către stat , eu nu beneficiez de indemnizația de creștere copil ? Dacă nu , cum pot ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia crestere copil Beatrice Monica Beatrice Monica Daca angajatorul nu si-a platit contributiile la stat eu mai pot beneficia de indemnizatie crestere copil? (vezi toată discuția)