avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Consilier juridic, sotul persoanei fizice autorizate
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Consilier juridic, sotul persoanei fizice autorizate

Buna ziua.
Prin Legea nr. 4/2014 se completeaza OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, respectiv la articolul 2, dupa litera i) se introduce o noua litera, litera i1), cu urmatorul cuprins: „sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate - sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata/inregistrat in registrul comertului si autorizata/autorizat sa functioneze ea insasi/el insusi ca titular al intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata sau fara a fi salariata/salariat, participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare, in conditiile legii”.
Avand in vedere prevederile mentionate anterior, coroborat cu prevederile art. 10 lit. c din Legea nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic (Exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibila cu:
c) orice alta profesie autorizata sau salarizata in tara sau in strainatate) si ale art. 20 lit. d din Statutul profesiei de consilier juridic (Exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibila cu: d) orice alta activitate profesionala care nu incalca situatiile de incompatibilitate si de nedemnitate), un consilier juridic numit in functie poate participa in mod obisnuit la activitatea persoanei fizice autorizate, care este sotul/sotia sa, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare, in conditiile in care nu exista alte incompatibilitati prevazute de lege sau rezultate din conflict de interese, in conditiile legii?!
Totodata, va rog, daca aveti cunostinta, sa-mi indicati eventuale hotarari judecatoresti, decizii ale CCR sau spete asemanatoare referitoare la exercitarea profesiei de consilier juridic, respectiv incompatibilitati si compatibilitati.

Cu deosebita stima,
Dan C.

Cel mai recent răspuns: dan_co , utilizator 19:02, 4 Mai 2014
Daca este numit in functie inseamna ca este functionar public ceea ce face sa devin incidente si prevederile art.96 alin.1 din Legea 161/2003, si anume:
Art. 96
(1) Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului.

Per a contrario, funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special nu pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului.


In consecinta, daca nu desfasoara o activitate in sectorul privat, care este în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului, un consilier juridic numit in functie poate participa in mod obisnuit la activitatea persoanei fizice autorizate, care este sotul/sotia sa, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare.

Cu deosebita stima,
Dan C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate agent asigurari - consilier juridic ? papoc papoc Exista incompatibilitate intre functia de consilier juridic la o persoana juridica de drept privat si cea de agent de asigurari? Din cate am inteles exista ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate functionar public vs administrator VivieneV VivieneV Buna ziua, un functionar public incadrat ca si consilier juridic poate fi si administrator al unui pfa in domeniul agriculturii? (vezi toată discuția)
Incompatibilitate functionar public natapricop natapricop Buna ziua. Detin o intreprindere individuala si sunt functionar public. Exista vreun conflict de interese? Mentionez ca activitatea intreprinderii individuale ... (vezi toată discuția)