avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... lnstitutia ma poate obliga sa ies la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

lnstitutia ma poate obliga sa ies la pensie?

Nascuta in data de 18.09.1957. Sex feminin
Studii superioare la zi de 5 ani (1978-1983)
M-am angajat pe 13.09.1983
In intervalul :13.09.1983-01.05.1998 , gr.II de munca 100% in sectie productie
In intervalul : 02.04.1999-31.03.2001, gr.I de munca(un an,10 luni, 29 zile).
Lucrez si in prezent ca functionar public.
Sefa de la RU mi-a zis ca mi-a verificat cartea de munca si ca in ianuarie 2015 trebuie sa ies la pensie pentru ca am grupa. Eu i-am raspuns ca numai daca solicit eu prin cerere pot, dar dansa m-a contrazis si mi-a zis ca in ian 2015 imi face decizie si imi inceteaza CMI. Este legal asa?
multumesc!
Da, este legal.

Fiind functionar public va sunt incidente prevederile Legii 188/1999, si anume:
art.98
(1) Raportul de serviciu existent inceteaza de drept:
.....
d) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
....
(2)Constatarea cazului de incetare de drept a raportului de serviciu se face, in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea lui, prin act administrativ al persoanei care are competenta legala de numire in functia publica. Actul administrativ prin care s-a constatat incetarea de drept a raporturilor de serviciu se comunica Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in termen de 10 zile lucratoare de la emiterea lui.

Astfel, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare, angajatorul dvs va emite decizia de constatare a incetarii de drept a raportului de serviciu, indiferent daca dvs ati solicitat sau nu acordarea pensiei.
1. Din Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici:

Art. 98. - (1) Raportul de serviciu existent încetează de drept:
...
d) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
...
(2) Constatarea cazului de încetare de drept a raportului de serviciu se face, în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea lui, prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică. Actul administrativ prin care s-a constatat încetarea de drept a raporturilor de serviciu se comunică Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în termen de 10 zile lucrătoare de la emiterea lui.


2. - Pentru o femeie nascuta in septembrie 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 10 luni.
- Acesta inseamna ca in iulie 2018 indepliniti conditiile de varsta standard de pensionare si de stagiu minim de cotizare.

3. Deci raportul de serviciu al dvs.inceteaza de drept la iulie 2018.

4. - Cei de la Resurse umane nu au dreptate, ei vor sa va inceteze de drept raportul de serviciu la implinirea varstei standard reduse de pensionare (datorita perioadelor lucrate in grupe superioare de munca) ceea ce este ilegal.
- Daca se insista asupra incetarii raportului de serviciu in ianuarie 2015 faceti o sesizare la ANFP care ar trebui sa cunoasca mai bine prevederile legale decat cei de la Resurse umane din unitatea in care lucrati.
Pentru o femeie nascuta in septembrie 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 10 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
Eu in ianuarie 2015 implinesc 57 ani si 4 luni, atunci care este varsta standard ?

multumesc d-lui tudor valeriu, asa gandem si eu!

Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Am scris mai sus urmatoarele:
2. - Pentru o femeie nascuta in septembrie 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 10 luni.
- Acesta inseamna ca in iulie 2018 indepliniti conditiile de varsta standard de pensionare si de stagiu minim de cotizare.


2. Asa este legal si corect si asta ar trebui sa stie cei de la Resurse umane.
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Si in plus ...sefa de la Resurse umane va gresise data de pensionare ca fiind ianuarie 2015.
Dvs aveti 14 ani de grupa II iar reducerea varstei este de 3 ani (2018 iulie - 3 ani = iulie 2015) Daca va inceteaza Raportul de serv in ianuarie si primiti Decizie de respingere, va plateste sefa RU?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand inceteaza contractul de munca unui angajat functionar public la solicitare pensie pentru limita de varsta? elena_simion elena_simion Sunt functionar public intr-o institutie publica. Conform legii pensiilor ar trebui sa ma pensionez in ianuarie 2017. Intrebarea mea este daca pot sa fiu ... (vezi toată discuția)
Sa lucrez in continuare si dupa implinirea varstei de pensionare suditu suditu buna ziua.sunt functionar public si lucrez de 23 de ani la agentia judeteana a finantelor publice buzau.in august 2015 implinesc 60 de ani dar vreau sa raman ... (vezi toată discuția)
Data incetarii raporturilor de munca ale unui functionar public in caz de pensionare seneca399 seneca399 Un functionar public intruneste conditiile de pensionare la limita de varsta si formuleaza o cerere in acest sens. Intrebare: data incetarii efective a ... (vezi toată discuția)