avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parasirea domiciliului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parasirea domiciliului

Buna ziua! Suntem o familie de 4 persoane care se confrunta cu o problema determinata de plecarea tatalui de acasa cu o alta femeie. Mentionez ca in trecut familia mea a avut un apartament pe care l-a vandut luand o suma mare de bani care au fost pusi in contul tatalui meu. In urma primiri acestor bani tatal meu si-a platit ratele la banca care ii ramasesera, in timp ce mama mea nu a beneficiat de acest lucru, ramanand cu datorii. Si nu doar atat, a slabit exagerat de mult din cauza stresului, i s-au agravat problemele cu inima, a consultat numerosi psihologi si psihiatrii, acest lucru cauzandui o depresie . Si s-a achizitonat o masina in valoare de 10.000 euro pentru unul dintre copii, in vederea in care celalalt deja primise o masina. Masina a fost trecuta pe numele tatalui datorita asigurarii... o parte din acei bani, o suma mica, s-a cheltuit in folosul familiei, iar restul de bani "s-au evaporat". In momentul de fata, au trecut 5 luni de cand tatal meu a hotarat sa ne paraseasca pentru o femeie, eu impreuna cu mama si fratele stam cu chirie, iar tatal nu contribuie cu nimic la platile pe care le suportam. Sigurul lucru de valoare care a ramas este masina, pe care tatal vrea sa o pastreze, fara ca noi sa beneficiem cumva de foloasele ei. Ce putem face in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 11:34, 14 Mai 2014
Ce mai puteti face e partajul pe acea masina, dat fiind faptul ca e singurul bun comun ramas.
Sa ceara sa i se atribuie tatalui si sa ii dea jumatate din valoarea ei. Cu cat intarzie sa depuna cererea de partaj, cu atat valoarea va fi mai mica.
Daca datoriile mamei sunt comune cu tatal, chiar daca sunt numai pe numele ei ca titular de contract, ar putea avea pretentii de la tata in instanta si pt plata acestor datorii.
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
gi-jane2, moderator
Am inteles ca trebuie sa imparta masina fiind singurul bun ramas, dar cu banii care s-au evaporat de pe acel apartament si cu mama care s-a imbolnavit? nu se pot cere daune sau sa justifice banii de care nu se mai stie nimic?
Prestatia compensatorie este acordata in cazul in care casnicia a durat 20 de ani, cel putin.



Distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut la art. 390 din Codul civil
soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere
soţului vinovat să-l despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin
hotărârea de divorţ.”




Potrivit NCC , se poate solicita pensia de intretinere, in baza art. 389 din NCC , care stabileste dreptul la intretinere pentru sotul divortat care se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei.

De asemenea, acesta beneficiaza de dreptul la intretinere si in situatia in care, la un an de la desfacerea casatoriei, acesta se imbolnaveste, iar incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.

Dreptul la intretinere se stabileste pana la un sfert din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului.

Aceasta intretinere , impreuna cu intretinerea datorata copiilor , nu va putea depasi o jumatate din venitul net al celui obligat la plata.


Obligatia de intretinere inceteaza daca cel indreptatit la acordarea ei se recasatoreste.


Pensia de intretinere nu se cumuleaza cu prestatia compensatorie.



Bunurile comune, proprietate comuna devalmasa , vor fi cuprinse in masa succesorala partajabila.

Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
SerbanGabriel a scris:

.... .... Sigurul lucru de valoare care a ramas este masina, pe care tatal vrea sa o pastreze, fara ca noi sa beneficiem cumva de foloasele ei. Ce putem face in aceasta situatie?


1.
Mentionez ca in trecut familia mea a avut un apartament pe care l-a vandut luand o suma mare de bani care au fost pusi in contul tatalui meu. In urma primiri acestor bani tatal meu si-a platit ratele la banca care ii ramasesera, in timp ce mama mea nu a beneficiat de acest lucru, ramanand cu datorii. .


Ar trebui sa detaliati si provenienta acelui apartamanet: era al tatalui dinainte de casatorie, a fost cumparat in timpul casatoriei cu pretul achitat in tot sau in rate? De unde proveneau banii pentru apartament, ca puteau fi si dintr-o mostenire sau sa inlocuieasca un bun propriu al tatalui?
Datoriile mamei la care faceti referire: ce fel de datorii sunt: rate la banci (cand s-a imprumutat) altfel de datorii?

2.
Si s-a achizitonat o masina in valoare de 10.000 euro pentru unul dintre copii, in vederea in care celalalt deja primise o masina. Masina a fost trecuta pe numele tatalui datorita asigurarii..


Nu are relevanta faptul ca masina a fost trecuta pe numele tatalui datorita asigurarii, conteaza proprietarul din acte, in speta tatal. Daca masina a fost cumparata in timpul casniciei, teoretic este bun comun. Dar, in functie de raspunsurile la nr. 1, masina poate fi bun propriu al tatalui si atunci nu mai intra in masa partajabila.

3.
o parte din acei bani, o suma mica, s-a cheltuit in folosul familiei, iar restul de bani "s-au evaporat"....

Tot in functie de raspunsurile de la nr. 1 mama are nesansa ca suma de bani sa nu intre in masa bunurilor partajabile.

4.
eu impreuna cu mama si fratele stam cu chirie, iar tatal nu contribuie cu nimic la platile pe care le suportam.

Asta ma face sa ma gandesc la faptul ca apartamentul la care faceti referire la nr. 1 era bun propriu al tatalui. Spuneti ca tatal e plecat de 5 luni. Dar pana acum 5 luni unde ati locuit? O familie normala cu copii nu ar alege sa-si vanda casa, iar din suma mare de bani din vanzare sa nu-si cumpere o casa mai mica/ieftina, ci masina, sa se mute cu chirie,si restul banilor sa-i cheltuie. Ceva nu se leaga in povestea asta.
Deoarece unul dintre copii a primit deja o masina, ulterior si celalalt, deduc faptul ca dv copiii sunteti majori. Majori fiind, trebuie sa va descurcati. Si este normal ca tatl sa nu suporte cheltuieli, din moment ce nu mai locuieste acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre partaj sindilaru sindilaru Buna ziua, ma numesc Valentina si am 22 ani. Parintii mei sunt despartiti de foarte mult timp, mai precis din aproximativ anul 2002 cand tata a plecat in ... (vezi toată discuția)
Despagubiri dupa divort LUCY04 LUCY04 Buna ziua. As vrea sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Tatal meu a inaintat o cerere de divort la Judecatoria sect 1 impotriva mamei mele dorind ca divorul sa ... (vezi toată discuția)
Divort nicole66 nicole66 Buna seara!e trist dar dupa 45 de ani impreuna parintii mei vor sa divorteze,tatal meu este o fire violenta,a fost si la dezalcolizare ,in fine, noi copii ei ... (vezi toată discuția)