avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... despre partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

despre partaj

Buna ziua, ma numesc Valentina si am 22 ani. Parintii mei sunt despartiti de foarte mult timp, mai precis din aproximativ anul 2002 cand tata a plecat in Italia sa lucreze, dar acolo si-a gasit pe altcineva....in timpul acesta ne-a mai trimis bani noua celor trei copii de ziua noastra, de sarbatori, dar cu timplul tot mai putin ajungand sa nu se mai intereseze deloc de noi. Cei trei copiii, eu si doi frati aveam atunci 15, 11 si 9 ani. In anul 2008 au divortat. El are acum un copil de 4-5 ani. Mama pe atunci nu a dat de partaj deoarece cand vb cu tata , el ne sp ca ne lasa totul noua. Dar acum eu fiind casatorita si cu baitel de 10 luni stam in casa parinteasca, am contribuit la renovarea ei....Acum se pare ca tatal meu sa razgandit si vrea partaj. Cine are de castigat? Casele si pamanturile sunt trecute pe amandoi chiar daca mama a primit prin donatie niste pamanturi. Cum ar trebui sa procedam ca sa nu iesim in pierdere? Are dreptul la partaj si copilul lui? Tin sa mentionez ca de cand sunt despartiti noi am platit utilitatile si impozitul catre stat, iar tata in timpul asta si-a achitionat o masina scumpa si un apartament. Va rog mult sa-mi rasp.
Cel mai recent răspuns: sindilaru , utilizator 17:07, 27 Ianuarie 2010
buna ziua!
ar trebui sa fiti mai explicita, in sensul de a spune ce bunuri a primit mama dvs prin donatie si ce bunuri le-a dobandit impreuna cu tatal dvs.
in masa partajabila intra bunurile dobandite de catre soti in timpul casatoriei.
daca acele" pamanturi" au fost donate exclusiv mamei, aynci sunt bunri proprii ale acesteia.
Partajul se face intre mama si tatal dvs. Nu are nici o importanta cati copii exista ( nu e mostenire).
In masa partajabila intra bunurile pe care le achizitionasera in perioada cat au fost casatoriti.
Daca si-au cumparat bunuri dupa divort ( tata si-a luat masina scumpa si apartament) acestea nu intra in masa partajabila, sunt bunuri proprii ale fiecaruia.
Daca aveau bunuri proprii dinaintea casatoriei, acestea nu intra in masa partajabila.
Dvs. aveti un drept de creanta asupra imbunatatirilor pe care le-ati adus si puteti sa le solicitati in instanta.
Masa de impartit astfel cum este ea compusa va fi partajata in cote egale de cate 50% pentru fiecare dintre soti,cu exceptia in care unul dintre acestia va dovedi prin probatoriile administrate ca are o contributie majora fata de celalalt.
Este bine ca mama dvs.in situatia in care are posibilitati sa angajeze un avocat care sa ii sustina cauza.
Pana la dovedirea unei contributii majore a vreunuia dintre soti,bunruile se vor imparti in mod egal.
Actiunea trebuieste dovedita cu probatorii cu acte,interogatoriu,martori si expertize de evaluare a bunurilor de impartit
In primul rand mama trebuie sa deschida in instanta actiune de partaj cu aratarea tuturor motivelor prin care ea solicita parte mai mare si cu dovezi atasate ca ea a achitat impozitele si s-a ocupat de intretinerea bunurilor. Sa se arate faptul ca ea s-a ocupat de cresterea si intretinerea copiilor probat cuinscrisuri si martori. referitor la faptul ca mama a primit prin donatie anumite bunuri sa-i fie incredintate ei acele bunuri fara vreo pretentie din partea fostului sot la fel probat prin inscrisuri si martori.
Copii nu au dreptul de a deschide actiune de partaj. Bunurile comune se impart doar intre sot si sotie. Documentele le depuneti ca anexa la actiune in copie.
in cazul unui eventual partaj, in masa partajabila vor fi incluse bunurile comune, dobandite de soti in perioada casatoriei.
astfel, toate bunurile achizitionate de mama si respectiv tatal dvs., pana la pronuntarea divortului prin hotarare judecatoreasca , sunt bunuri comune si vor fi incluse in cadrul procesului de partaj .
daca mama dvs. a primit bunuri prin act de donatie acele bunuri sunt bunuri proprii ale dansei, cu exceptia cazului in care in actul de donatie este mentionat si tatal dvs .

Alte discuții în legătură

Divort avatar1979 avatar1979 sotia a intentat actiune de divort, motivul multe discutii contradictorii, dar realitatea esta ca in viata ei a intrat un alt barbat desi ea nu recunoaste, eu ... (vezi toată discuția)
Divort amiabil Incognitouser Incognitouser Buna ziua, Sotia si cu mine am decis de comun acord sa divortam pe cale amiabila. Motivul divortului este acela al disparitiei iubirii dintre noi. In ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare in timpul divortului / partajului IleaM IleaM Am doua propietati cumparate pe numele mamei, fiind in divort/partaj cu sotul. As vrea sa ma asigur ca aceste propieteti imi vor ramane mie fara sa la impart ... (vezi toată discuția)