avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1769 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cod fiscal art.296^27 alin 2
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cod fiscal art.296^27 alin 2

Raspunsul acordat de ANAF unui contribuabil pensionar (sub 740) si care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor(un singur contract de inchiriere),care a invocat art.296^27 alin 2 ,pentru anularea Deciziei de impunere CASS,suna asa:
,,Conform art.296^21 alin 1,din legea 571/2003 privind Codul fiscal,cu modificarile si completarile ulterioare,au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii si cel al asigurarilor sociale de sanatate,cu respectareaprevederilor instrumentelor juridice international la care Romania este parte,persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor.

Potrivit art 296^23 alin 3,din legea mentionata,persoanele care realizeaza intr-un anfiscal venituri de natura celor mentionate la cap, I,venituri sub forma indemnizatiilor de somaj,venituri din pensii mai mici de 740 lei,precum si venituri de natura celor mentionate la art.52 alin 1 ,lit.b)-d)si din asocierile fara personalitate juridical prevazute la art.13. lit. e),datoreaza contributia la asigurari sociale de sanatate.''
Nu se face referire de niciun fel la art 296^27,invocat.
Va rog sa aveti amabilitea sa ma lamuriti de ce situatia contribuabilului descrisa mai sus se incadreaza la art 296^23 alin 3, cum zice ANAF si si nu la art 296^27 alin 2, cum zice contribuabilul,care a umarit printre altele si discutia anterioara de pe forum?
Este correct sau nu?Cum trebuie procedat?
Imi cer scuze daca am incalcat cumva regulamentul forumului,nu satapanesc foarte bine tehnica .
Va multumesc.

Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
bellefille, utilizator
Cel mai recent răspuns: bellefille , utilizator 21:30, 19 Mai 2014
Posibil ca textul de lege sa induca o usoara confuzie daca nu est citit atent, mai alesc ca inclinatia spre o exprimare cat mai alambicata a unor texte de lege este deja " o preocupare" cu vadite rele intentii, sau altfel spus, incompetenta in redactarea unui text coerent ,clar si fara echivoc
art 296^27 al.2 se refera la persoanele care NU realizeaza.......v din pensii mai mici de 740,( nu este cazul contribuabilului interesat, intrucat acesta realizeaza v pensii mai mici de 740)
Pe de alta ,art 296^23 al. 3 tocmai acest lucru il stabileste, ca persoanele care realizeaza v pensii mai mici 740 precum si alte venituri ( in cazul dvs cedarea folosintei bunurilor) datoreaza CASS asupra tuturor acestor venituri
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
mayer, utilizator
articolul cu pricina ,citez din memorie,,contribuabilii care in cursul unui an fiscal Nu realizeaza venituri din pensii mai mici de 740 lei.....etc.au obligatia platii'' Prin urmare cei care DA, realizeaza venituri din pensii mai mici de 740 ...nu datoreaza. Eu asa am inteles ,si am mai gasi t opinii pr forum in acest sens.Sunt de accord cu dumneavoastra in ceea de priveste formularea textului de lege ,cel putin in acest caz.Una mai nefericita nici ca se putea.Va multumesc, dar astept si alte opinii.
Da este corecta intelegerea dvs, insa nu uitati ce urmeaza dupa virgula, adica expresia precum si alte venituri, ceea ce se traduce ca cel care realizeaza venituri din pensii mai mici de 740 nu datoareaza , dar daca mai realizeza si alte venituri..... atunci legiuitorul obliga la CASS. Principiul este corect,(pentru ca se totalizeaza venituri mai mari de 740) insa formularea textului este un fel de a spune ca albul nu este negru, cand se poate spune clar ca albul este alb si negru este negru
Am gasit in forum urmatoarea precizare,care e destul de clar formulata
,,OUG 15/2012,modifica Legea 95 din 2006,art.257 si 259,astfel la art257^2 cu 2, se spune.Pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 lei,datoreaza contributia lunara pentru asigurari sociale de sanatate,calculata conform legii 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare''.Daca mai este valabil cred ca are importanta .
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
bellefille, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass- pentru venituri din inchirieri/pensionari mirceaione mirceaione pensionarii platesc cass(contrib.asig.sociale de sanatate) pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor ? in codul fiscal nu am gasit nici o referire. (vezi toată discuția)
Calcul cass la veniturile din inchiriere renatodorian renatodorian .Care este cuantumul CASS aplicat la veniturile din chirii? se aplica la venitul brut sau la cel impozat cu 16% ? toata lumea va plati acest cass sau doar cei ... (vezi toată discuția)
Pensionar gr.3 cu pfa plata cass jonastibi jonastibi Buna! Stiu ca a mai fost discutata tema dar............... Sunt pensionar de invaliditate gr. 3 din 2013 si am PFA.(apicultura ) din 2011 Intrebarea ar fi: ... (vezi toată discuția)