avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii la CNAS !!!
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii la CNAS !!!

Buna ziua.
Am inteles ca cetatenii straini ( sau cu dubla cetatenie, stabiliti in strainatate ) trebuie sa plateasca contributii cas ( sau cass, nici nu stiu ce e corect ) pentru veniturile realizate din inchirierea imobilului proprietate privata in Romania.
Daca e corect imi puteti da un exemplu de calcul al acestei contibutii?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: tm67oni , utilizator 22:08, 20 Mai 2014
1) De exemplu daca ar primi chirie 500 lei/luna, contributia cass ar fi 46,75 lei/luna, plus 60 lei/luna impozit pe venit.
2) De exemplu daca ar primi chirie 1000 lei/luna, contributia cass ar fi 46,75 lei/luna, plus 120 lei/luna impozit pe venit.
3) De exemplu daca ar primi chirie 2000 lei/luna, contributia cass ar fi 82,50 lei/luna, plus 240 lei/luna impozit pe venit.

Trebuie vazut concret in ce situatie se incadreaza contribuabilul dvs., caci doar pe baza valorii chiriei nu se poate stabili suma de plata cu exactitate.
Multumesc pentru promptitudine.
Dupa cum vad in raspunsul d-voastra "trandafir2" contributia nu este un procentaj fix din venitul net, sau din chiria incasata?
Este un procentaj fix (adica cass 5,5% si impozit 16%), dar dupa cum v-am spus ...
trandafir2 a scris:
Trebuie vazut concret in ce situatie se incadreaza contribuabilul dvs., caci doar pe baza valorii chiriei nu se poate stabili suma de plata cu exactitate.

...modul de calcul nu este "fix", caci depinde de mai multi factori intre care: nivelul veniturilor (suma incasata daca este mai mica sau nu decat salariul minim pe economie); alte venituri realizate de contribuabil (daca are sau nu), deducerea care se aplica la venitul brut, etc ... deci nu puteti calcula dvs. doar cu un procent in fata si cu calculatorul de mana, trebuie vazut in ce situatie se afla contribuabilul.
Ce v-am spus in primul mesaj sunt niste exemple (de fapt asta ati si solicitat, "un exemplu de calcul") ...
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2014
trandafir2, moderator
Ok, multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cass arendator cyan cyan O persoana care nu are alte venituri dar detine un teren agricol dat in arenda pentru care i se va retine incepand de la 01 ianuarie 2014 contributia ... (vezi toată discuția)
Cass din venituri din chirii pensionar dariad dariad Va rog o lamurire! Cum se calculeaza CASS, in cazul veniturilor din chirii, in cazul unui pensionar, care deja plateste aceasta contributie de sanatate din ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil din venituri de drepturi de autor alexandru_ptc alexandru_ptc Buna ziua. Sotia mea lucreaza pt o companie cu un contract individual de munca nedeterminat. Mediul de activitate Media. In urma cu cateva luni a negociat un ... (vezi toată discuția)