avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributie CASS arendator
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributie CASS arendator

O persoana care nu are alte venituri dar detine un teren agricol dat in arenda pentru care i se va retine incepand de la 01 ianuarie 2014 contributia individuala de asigurari sociale de sanatate poate fi considerata ca plateste asigurari de sanatate astfel incat sa beneficieze de internare intr-un spital de stat sau de consultatii intr-o policlina de stat ca orice alt angajat care plateste asigurari de sanatate?
Sau trebuie sa indeplineasca si alte conditii pentru a beneficia de serviciile medicale?
Exista o valoare minima anuala a contributiei de asigurari sociale de sanatate?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:39, 14 Ianuarie 2014
Nicio opinie? Nu am gasit nimic pe net referitor la acest aspect. Eu inteleg ca daca esti contribuabil la CASS inseamna ca si trebuie sa beneficiezi chiar si intr-o masura mai mica de asigurari de sanatate.
Care este contributia minima ptr a beneficia de asigurarile de sanatate in sistemul public de sanatate?
Da, se va considera ca e asigura in sistemul public de sanatate.
Din normele metodologice de la codul fiscal:
Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru contribuabilii care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut.
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2014
george-neagu, moderator
Multumesc pentru raspuns. Daca se poate inca un raspuns!:)

Venitul asigurat este salariul minim pe economie (850 lei) iar contributia lunara este de 5.5% din venitul asigurat adica 46,75 lei pe luna.
sursa:
www.avocatnet.ro/content/for...

Contributia la asigurarile de sanatate de 5,5% din venitul din arenda este de 34,65 lei calculata la o baza de impozitare de 630 lei.
Am gasit aceasta exemplu de calcul aici
[ link extern ]

Dar acest CASS (de 34.65 lei) se plateste pentru tot anul iar pentru un venit asigurat contributia lunara este de 46.75 lei.
De aici inteleg ca trebuie platit suplimentar "din mana" diferenta.

Daca anual trebuie platit 46,75 x 12 luni = 561 lei iar CASS arenda = 34,65 lei

Atunci trebuie platit "din mana" 561 - 34,65 = 526,35 lei ?

Am calculat corect? :(

Aceasta suma "ramasa de platit" se poate plati odata sau trebuie platita lunar?

Am mai citit tot pe forum dar nu mai gasesc informatia cu privire la plata unei sume pe ultimii 5 ani ptr o persoana care nu este asgurata si vrea sa se asigure.
Imi puteti indica legislatia in aceasta privinta si eventual care ar fi suma de plata sau modalitatea de calcul?

Toate aceste intrebari le pun deoarece fratele meu nu este asigurat, nu are alte venituri decat cele din arenda luata pentru un teren agricol mostenit si as vrea sa ii fac asigurare pe care sa o plateasca din arenda care este in jur de 700 lei anual.

Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2014
cyan, moderator
Nu va complicati cu calculele.
Stabilirea obligaţiilor anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi încadrarea în plafonul minim se realizează de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuală.
Deci arendasul va retine si plateste impozitul si CASS iar daca va mai fi ceva de plata in plus, veti primi acasa decizia de impunere cu valoarea de platit, care trebuie platita in maxim 60 de zile de la primire.
Am inteles.
Aceasta decizie de impunere anuala se trimite tuturor contribuabililor persoane fizice?
Pana in prezent nu am primit asa ceva, impozitul ptr arenda fiind oprit si platit de arendas.
In cazul in care CASS se va opri si plati de arendator se va mai trimite decizia de impunere anuala?
Sau este obligatoriu sa fie completata de contribuabil?
Cred ca v-am zapacit cu intrebarile! Trebuie sa aprofundez legislatia in domeniu.:)

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza venitul din arenda in 2019 ? RicaRamurica RicaRamurica Cum se calculeaza venitul din arenda in 2019? Daca venitul este sub 24960 lei nu se mai plateste contributia de 10 % la sanatate Daca arendasul imi da un ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza venitul din arenda? Vanessa2022 Vanessa2022 Cum se calculeaza venitul din arenda ? Eu am vazut ca se calculeaza asa. Venitul brut- deducerea de 40 % = venitul net realizat ; venitul net realizat- ... (vezi toată discuția)
Plata impozit pe venit din teren agricol arendat ancarapan ancarapan In ianuarie a.c. am arendat unei persoane fizice din comuna unde este terenul agricol pe baza unui contract de arenda inregistrat la primarie,plata arendei ... (vezi toată discuția)