avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Recidiva
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Recidiva

Am si eu o intrebare. Daca primul termen consta intr-o hotarare de condamnare pentru o infractiune intentionata iar pedeapsa aplicata este inchisoarea mai mare de 1 an pentru al doliea termen trtebuie sa fie savarsita o infractiune intentionata sau praeterintentionata pentru care legea prevede inchisoarea de 1 an sau mai mare. Daca se savarseste o infractiune intentionat in cel de-al doilea termen de exemplu furt, iar pedeapsa prevazuta de NCP este intre 6 luni- 3 ani sunt indeplinite conditiile celui de-al doilea termen al recidivei?. Ma refer la conditiile recidivei potrivit NCP.
ART. 41
Recidiva
(1) Există recidivă când, după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii mai mare de un an şi până la reabilitare sau împlinirea termenului de reabilitare, condamnatul săvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie sau cu intenţie depăşită, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de un an sau mai mare.
(2) Există recidivă şi în cazul în care una dintre pedepsele prevăzute în alin. (1) este detenţiunea pe viaţă.
(3) Pentru stabilirea stării de recidivă se ţine seama şi de hotărârea de condamnare pronunţată în străinătate, pentru o faptă prevăzută şi de legea penală română, dacă hotărârea de condamnare a fost recunoscută potrivit legii.

Al doilea termen al recidivei presupune indeplinirea urmatoarelor conditii:
1.sa fie savarsita de un major din nou o infractiune cu intentie sau praeterintentie, pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 1 an sau mai mare(pedeapsa unica sau alternativa cu amenda)sau detentiunea pe viata.
2.noua infractiune sa fie savarsita inainte de inceperea executarii pedepsei (inclusiv in cazul in care condamnatul se sustrage de la executare ori a obtinut amanarea executarii pedepsei), in timpul executarii pedepsei, in perioada in care executarea pedepsei a fost intrerupta, in stare de evadare din executarea pedepsei anterioare sau in termenul de incercare al suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei(cu conditia de a fi descoperita in acest termen), al gratierii conditionate sau al liberarii conditionate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se intelegere stare de recidiva? daca am facut o noua fapta ... Costinmudure11 Costinmudure11 Cand se intelegere stare de recidiva? Daca am facut o noua fapta care e pedepsita cu un an sau mai mult? Daca fapta este incadrata 1 luna 1 an, sunt in stare ... (vezi toată discuția)
Despre recidiva si reabilitare in penal gabitzu1ro gabitzu1ro Buna.in cazul in care a fost condamnarea cu suspendarea ei la 3 ani si supravegerea de 5 ani care sa stins adica reabilitat deja in termen ( desii a suferit ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna recidivist? adriansimo adriansimo Buna ziua, Ca inseamna recidivist, din punct de vedere juridic? Va multumesc. (vezi toată discuția)