avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare absolvent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare absolvent

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarea problema:
-vreau sa angajez un absolvent(liceu sau facultate). Ce avantaje am? La ce institutie a statului trebuie sa apelez pt a face actele?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:38, 26 Mai 2014
1. Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
art.80
(1)Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat:
a)o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b)o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c)o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
(2)Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevazute la alin. (1) pe o perioada de 18 luni.
(3)Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2) angajatorii care au obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca absolventi ai institutiilor de invatamant, pentru absolventii din aceasta categorie.

Art. 81
Masurile de stimulare prevazute la art. 80 nu se acorda pe perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate.

art.82
In sensul prezentei legi, prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.

Art.83
(1)Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 18 luni de la data incheierii.
(2)Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului prevazut la alin. (1), sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a)incetarea raportului de munca in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) si e), art. 61 lit. d) si art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b)incetarea raportului de serviciu in temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e), art. 99 alin. (1) lit. b) si c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4)Absolventii pot fi incadrati in conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

2. In acest sens, se va incheia o conventie cu AJOFM-ul. Subvenţia se acordă începând cu data încheierii unei convenţii între angajator şi AJOFM
Acte necesare pentru încheierea convenţiei:
1. Cerere tip în 2 exemplare;

2. Tabel nominal cu absolvenţii instituţiilor de învăţământ încadraţi în muncă, conform modelului anexat, în 3 exemplare;
3. Convenţie, conform modelului anexat, în 3 exemplare;
4. Actul de identitate al absolventului, în copie şi original;
5. Actul în baza căruia au fost încadraţi în muncă (contract de muncă sau act de numire , după caz), în copie şi original;
6. Actul de absolvire ai instituţiei de învăţământ, în copie şi original;
7. Declaraţie pe propria răspundere a absolventului;
8. Declaraţie pe propria răspundere a angajatorului;
9. Certificat de încadrare în grad de handicap (in copie si original), eliberate de organul competent, care să dovedească handicapul în cazul încadrării absolvenţilor cu handicap;
10. Extras de cont bancar ;
11.Împuternicire ;
12.Date de contact angajator ;
13. Dosar cu şină.
Sursa : [ link extern ]
Care este valoarea indicatorului social de referinta?
In prezent, acesta are o valoare de 500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare proaspat absolvent de liceu ramo1305 ramo1305 Buna ziua, este vreun beneficiu legat de angajarea unui absolvent de liceu? Vreo subventie de la stat sau altceva? (vezi toată discuția)
Unui absolvent de facultate la angajare i se recunosc anii de facultate la sporul de vechime ? ovidiu2013 ovidiu2013 As vrea sa va intreb daca sunt angajat la o fabrica din februarie (intre timp am absolvit facultatea) ,anii de facultate se iau in calcul la sporul de vechime ... (vezi toată discuția)
Angajare comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: - Sefu vrea sa angajeze un baiat in urmatoarele conditii : - a terminat o scoala ... (vezi toată discuția)