avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
- Sefu vrea sa angajeze un baiat in urmatoarele conditii :
- a terminat o scoala profesionala , dar nu are inca diploma ci doar adeverinta ca a terminat;
- varsta o are de 18 ani impliniti;
- nu a depus inca dosar de somaj;
Acum sa-mi spuneti va rog, cum procedez in acest caz (este ca orice angajare, banuiesc) dar as vrea sa stiu si ce beneficii ar putea avea angajatorul de la stat ( angajand un proaspat absolvent ). Daca angajatorul beneficiaza de ceva , sa-mi spuneti ce trebuie facut (banuiesc pe la ITM)
Adeverinta de absolvire tine loc de diploma pana la eliberarea acesteia?
Multumesc mult.


Cel mai recent răspuns: comancorinaadelina , utilizator 13:19, 5 August 2015
Da,adeverinta de absolvire tine loc de diploma pana la eliberarea acesteia.
Art. 80 din Legea 76/2002
(1)Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat:

a)o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b)o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c)o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
(2)Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevazute la alin. (1) pe o perioada de 18 luni.
(3)Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2) angajatorii care au obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca absolventi ai institutiilor de invatamant, pentru absolventii din aceasta categorie.

Acte necesare pentru încheierea convenţiei:
1. Cerere tip în 2 exemplare, (doc.D-249,ed.1,rev.2);;
2. Tabel nominal cu absolvenţii instituţiilor de învăţământ încadraţi în muncă, conform modelului anexat, în 3 exemplare(doc.D-264,ed.1,rev.2);;
3. Convenţie, conform modelului anexat, în 3 exemplare(doc.D-262,ed.1,rev.2);;
4. Actul de identitate al absolventului, în copie şi original;
5. Actul în baza căruia au fost încadraţi în muncă (contract de muncă sau act de numire , după caz), în copie şi original;
6. Actul de absolvire ai instituţiei de învăţământ, în copie şi original;
7. Declaraţie pe propria răspundere a absolventului, (doc.D-266,ed.1,rev.1);
8. Declaraţie pe propria răspundere a angajatorului, (doc.D-267,ed.1,rev.1);
9. Certificat de încadrare în grad de handicap (in copie si original), eliberate de organul competent, care să dovedească handicapul în cazul încadrării absolvenţilor cu handicap;
10. Extras de cont bancar ;
11.Împuternicire ;
12.Date de contact angajator ;
13. Dosar cu şină.

Obligaţiile beneficiarilor de subvenţii :
- angajatorii au obligaţia să comunice agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă judeţene , în a cărei raza îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora;

- angajatorii care încadrează pe durată nedeterminată absolventi şi încheie cu agenţia judeţeană convenţia pentru subvenţionare au obligaţia să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data încadrării în muncă ;

- angajatorii vor depune, până la expirarea termenului prevăzut de lege pentru depunerea declaraţiei unice D 112, declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit si evidenţa nominală a persoanelor asigurate aferentă lunii respective, prevăzută în Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, iar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană un tabel nominal întocmit conform modelului prevăzut in anexa nr. 16,(doc.D-273,ed.1,rev.2), însoţit de extras în copie certificată de angajator pentru conformitate cu originalul după pontaj şi după statul de plată.
([ link extern ] )
multumesc
Multumesc. Ce nu am inteles eu:
- contractul cu AJOFM (acel dosar care trebuie depus) se depune dupa ce s-a incheiat CIM cu absolventul respectiv si s-a transmis in REVISAL?
- angajatorul are obligatia de a pastra raporturile de munca timp de 18 luni, insa daca salariatul (absolventul) vrea sa plece (fie isi da demisia, fie absenteaza nemotivat, ) ce face angajatorul? Deci, daca vina este din partea salariatului absolvent, atunci angajatorului i se mai imputa ceva? sau acesta poate pleca si contractul cu AJOFM inceteaza.
Multumesc.
-Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei?
- Multumesc
Intr-adevar, conventia se incheie dupa incheierea c.i.m.

Alte discuții în legătură

Angajare absolvent geronimo2014 geronimo2014 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarea problema: -vreau sa angajez un absolvent(liceu sau facultate). Ce avantaje am? La ce institutie a ... (vezi toată discuția)
Mentinere angajat onimada onimada Buna ziua! Spuneti-mi si mie daca o firma angajeaza un absolvent pentru a beneficia de subventie de la stat cat timp trebuie mentinut in functie acel angajat? (vezi toată discuția)
Subventie pentru absolventi andreea_popescu andreea_popescu daca am urmat cursurile unei facultati la id, un angajator poate beneficia de subventie pt. mine?Multumesc (vezi toată discuția)