avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Va rog daca puteti sa ma lamuriti in legatura cu unele aspecte aferente Indemnizatiei de crestere copil, deoarece in septembrie trebuie sa nasc:
1) Exista un Contract Colectiv de Munca (CCM) la nivel national in care sa se specifice ca la nastere unitatea angajatoare trebuie sa imi acorde un salariu mediu pe unitate? Firma (multinationala) in care lucrez trebuie sa respecte un asemenea CCM de la nivel national (daca exista)? Mentionez ca la nivelul firmei in care lucrez exista un CCM, dar nu prevede acordarea unui astfel de ajutor.
2) De ce alte avantaje/beneficii (financiare si de alta natura) as putea beneficia si va rog sa imi spuneti si baza legala care stipuleaza aceste beneficii.
3) Cum se calculeaza indemnizatia si concediul pro si post natal (eventual baza legala) si va rog sa imi spuneti dc aceasta indemnizatie este platita obligatoriu de firma pt 126 de zile calendaristice?
4) Indemnizatia pentru crestere copil cat este si cum se calculeaza dc optez pt 2 ani (varianta 1) sau dc optez pt 1 an (varianta 2)?
5) As putea beneficia de trusou pt copil sau ajutor de la primarie?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:52, 14 Iunie 2014
1. - Nu mai exista Contract colectiv de munca unic la nivel national (CCUNN).
- Daca in CCM aplicabil unitatii nu este prevazuta acordarea unui alutor la nasterea unui copil atunci nu beneficiati de acesta.

2. Nu mai exista prevazute, in acte normative, beneficii acre se acorda la nasterea unui copil.

3. - Indemnizatia pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) este de 85% din baza de calcul care se stabileste avand in vedere veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.
- Indemnizatia pentru concediul de maternitate este platita de angajator care recupereaza apoi intreaga suma de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

4. - Indemnizatia lunara pentru concediu crestere copil (CCC) este de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copiluli (inclusiv luna nasterii).
- Daca optati pentru CCC pana la varsta copilului de 1 an indemnizatia nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
- Daca optati pentru CCC pana la varsta copilului de 2 ani indemnizatia nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.

5. Nu se mai acorda trusou si nici alte ajutoare banesti de la Primarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc1+ccc2 lumiella lumiella Am un copil cu handicap usor,peste o luna voi merge la comisie[are 2 ani],dar eu sunt insarcinata in luna a 6a.Cum procedez: 1.Eu raman in ccc1 si sotul cu al ... (vezi toată discuția)
Alocatie nou nascut denis21 denis21 Daca am nascut pe 1 iulie2010 mai beneficiez de alocatie nou nascut? De la primarie pana acum mi-au spus ca nu o sa mai beneficiez de trusoul de nou ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate, cuantumul indemnizatiei pentru ccc corinamilitaru corinamilitaru lucrez la o firma din martie anul curent si as vrea sa ma lamuriti cu niste probleme: 1)vreau sa raman insarcinata si vreau sa stiu cat timp trebuie sa ... (vezi toată discuția)