avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Constatarea reabilitarii de drept - lege penala mai ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Constatarea reabilitarii de drept - lege penala mai favorabila

In cazul unei infractiuni savarsite sub incidenta vechiului cod penal , pentru care condamnatul a primit 2 ani inchisoare (hot. definitiva in 2008) , se poate face o cerere de constatare a reabilitarii de drept pe noul cod penal ? Am in vedere incidenta legii penale mai favorabile. De ce ma intereseaza ... pentru ca daca se constata reabilitarea de drept condamnatul nu va mai fi obligat sa faca dovada platii despagubirilor civile stabilite prin sentinta judecatoreasca penala , asa cum se solicita desigur ca si conditie in cazul reabilitarii judecatoresti.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:49, 15 Iunie 2014
Mergeti si depuneti o cerere la IGP mai intai.
Vedeti ce va raspund si apoi veti sti ce demersuri aveti de facut.
Da, se poate face cerere prin care sa se constate ca a intervenit reabilitarea de drept conform noilor reglementari.
La un moment dat se considera inadmisibila o astfel de cerere.

Eu faceam reabilitari de drept fix pana cand au inceput instantele sa le considere inadmisibile.Toate cererile mele au fost admise pana cand am stiu ca nu mai merge...

Legea noua le da acest drept in mod suplimentar fata de vechea lege si fara sa dovedeasca ca nu se poate rezolva altfel problema?
Cunoasteti un caz concret solutionat in acest fel favorabil?
Ultima modificare: Duminică, 15 Iunie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Va multumesc ptr raspuns! Stiu ca intrarea in vigoare a NCP a generat o serie de pb referit la institutia reabilitarii si la incidenta legii penale mai favorabile. Ideea era ca , condamnatul sa nu mai plateasca despagubirile civile.Atunci e in regula cu cererea de constatare. Sper ca practica judiciara sa fie unitara in acest sens...sa nu existe probleme. Va multumesc inca o data !
Mergeti inainte la cei care tin evidenta cazierului judiciar poate sterg ei din oficiu mentiunile privind pedeapsa, daca s-a împlinit termenul de 3 ani prevăzut la art.165 din Codul penal, intr-un firesc al lucrurilor asa ar trebui sa procedeze, de altfel in acest sens sunt si prevederile Codului de procedura penala.

Alte discuții în legătură

Reabilitare leona777 leona777 as vrea sa stiu si eu cand pot sa introduc o cerere de reabilitare, daca am fost condamnat in anul 2012 la 2 ani cu suspendare conditionata pe perioada de 4 ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept Laurentiu_busuioc Laurentiu_busuioc Salutare, Acum o saptamana mi s-a terminat perioada de incercare de 4 ani si 6 luni. Astazi am fost la sectia de politie pentru eliberarea cazierului si ... (vezi toată discuția)
Reabiltare de drept, cum fac Flavy23FLA Flavy23FLA buna ziua am si eu o condamnare care zice in felul urmator: \\"Condamnă pe inculpatul Petre Gheorghe(...)pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe ... (vezi toată discuția)