avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort de comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort de comun acord

Buna ziua,
O familie au decis sa divorteze dupa 21 de ani de casatorie. Din casatorie sunt rezultati doi copii unul este major iar celalalt este minor. Aceasta familie locuieste in Italia de 11 ani, bunurile fiind dobandite in aceasta perioada. S-au separat in fapt ( copii sunt cu mama) si totodata au demarat si actiunea de separe a bunurilor si custodia copilului minor in justitie. Cand s-a inceput procedura au dat declaratii ca accepta justitia italiana pentru separare si stabilirea custodiei a minorolui. In septembrie au proces.
Tatal a venit cu ideea de a merge impreuna in iulie in Romania ( acolo unde si- au incheiat casatoria) sa ceara desfacerea casatorie la notar. Intrebarea mea, defapt sunt doua:
1 Poate sa ceara desfacerea casatorie inainte de pronuntarea hotararii de separare si custodia cpilului?
2 Acel domn notar poate emite certificatul de divort fara sa faca referire la drepturile copilului?
In opinia mea, eu cred ca tatal are un interes ascuns, de se grabeste asa.....
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 20:06, 20 Iunie 2014
actiunea de separatie a bunurilor (partaj cu alte cuvinte) e cu totul altceva decat actiunea de divort. divortul de pronunta in tara, fie prin notar/ofiter de stare civila- daca exista acordul partilor-, fie prin instanta-daca nu sunt in intelegere.
indiferent de situatie, cu privire la copilul minor se va face o ancheta si o conventie intre cei doi parinti, hotararile luate fiind consemnate in dosarul de divort si aduse la cunostinta autoritatilor.
Pot renunta la judecata in Italia si divorta prin notar in Romania, insa daca exista un minor nu pot zice ca nu au, iar ancheta va trebui sa se desfasoare in Italia.
de ce ascuns ? vrea sa divorteze mai repede, nu e nimic (de) ascuns.
divortul se poate pronunta in tara insa doar prin instanta, deoarece partile au domiciliul in Italia. partile pot fi reprezentate de avocat si se poate incheia la primul termen prin tranzactie.
divortul se poate pronunta in tara insa doar prin instanta, deoarece partile au domiciliul in Italia.

Nu cred, pot divorta la notarul public de la locul casatoriei daca nu mai au un domiciliu comun in tara.
"Notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acord, eliberând un certificat de divorţ"
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2014
gi-jane2, moderator
domiciliul in Italia nu reprezinta un impediment in a face divortul la notar sau ofiterul de stare civila. cei doi soti completeaza o declaratie din care sa rezulte ca locuiesc in fapt la adresa .... (respectiv locul incheierii casatoriei) , acesta fiind ultimul lor domiciliu comun.

edit> tot la acest "domiciliu comun"se va face si ancheta sociala, cu precizarea ca si in continutul ei si in conventia parintilor cu privire la minor se va face precizarea ca acesta va parasi tara alaturi de ,mama si isi va stabili domiciliul acolo.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2014
VoL, utilizator

Alte discuții în legătură

Divort italian Chiriac Roxana Chiriac Roxana In cazul unei casatorii dintre un italian si o romanca efectuate in Italia dupa legea italiana unde se poate cere divort?Sotia romanca a solicitat rezidenta ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia, divort in romania manuela_77 manuela_77 Persoanele in cauza au cetatenie romana insa s-au casatorit in Italia acum 8 ani.Acum 6 ani a fost intentat procesul de separare urmand ca acum sa se poata ... (vezi toată discuția)
Divort fbog fbog va rog mult sa ma lamuriti. eu si sotul meu lucram in italia. eu am bagat divort in italia. avocatul meu poate sa ceara desfacerea casatoriei dupa legislatia ... (vezi toată discuția)