avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie copil, drepurile parintilor ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie copil, drepurile parintilor angajati/neangajati

Buna ziua,

Situatia este urmatoarea:
- mama - neangajata, fara venituri salariale in ultimii 2 ani, studenta (28 ani - uneori situatia se schimba din cauza virstei la anumite reglementari aplicate studentilor), terminat anul I de facultate si in ultimele 4 luni am luat bursa partiala (nu stiu la ce categorie de venit se incadreaza);
- tatal - angajat cu venit stabil, impozite si cotizatii platite la zi;
- copilul - urmeaza sa se nasca in urmatoarele zile.
As vrea sa stiu care sunt optiunile legate de indemnizatii, alocatii si alte drepturi, ale noastre si ale copilului.
Mentionez ca tatal nu isi va lua concediu de crestere a copilului, nu ar avea sens, de altfel, mama fiind cea care va sta acasa.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:18, 20 Iunie 2014
1. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) mama a frecventat, fara intrerupere, cursurile de zi ale facultatii, atunci va beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC), in suma de 600 lei lunar, de la data nasterii copilului si pana ce acesta va implini 2 ani.

2. De asemenea va mai beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana va implini copilul 2 ani si api de 42 lei lunar pana la 18 ani.

3. - Mergeti la Primarie si luati lista cu actele necesare, specifice situatiei dvs., acte pe care le depuneti apoi tot la Primarie.
- Cu aceleasi acte veti primi si indemnizatia pentru CCC si alocatia de stat pentru copii.



Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru raspuns!

As mai avea o intrebare legata de stimulentul de insertie. Daca tatal copilului nu isi ia concediu de crestere poate beneficia de stimulentul de insertie (in conditiile descrise in mesajul meu si raspunsul Dvs.)?
1. Daca dvs. nu solicitati indemnizatie pentru CCC tatal copilului poate beneficia direct de stimulentul de insertie (fara sa intre in CCC) de 500 lei lunar, de la nasterea copilului si pana ce acesta implineste 2 ani.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

3. Deoarece dvs., mama copilului, nu puteti beneficia de concediu de maternitate, tatal beneficiaza de stimulentul de insertie de la data nasterii copilului.

4. - Actele trebuie depuse la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului.
- Daca le depune mai tarziu beneficiaza de stimulentul de insertie de la data depunerii.
- Aceleasi termene sunt si pentru indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil luat de tatal copilului andreeakatrina andreeakatrina Buna ziua ! Sotul meu va intra in postnatal pentru ca eu nu lucrez . Intrebarea mea este daca el este obligat sa si ia concediu sau sa faca vreun curs , ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de la stat? elizaelena elizaelena buna ziua! anul trecut am terminat liceul , si nu am reusit sa imi gasesc un loc de munca stabil pana la aceasta data. acum sunt insarcinata in6 luni. sotul ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pana la varsta de 2 ani esanu doina esanu doina 1.Mama nu a fost angajata inainte de nasterea copilului. Are dreptul la o indemnizatie in perioada de crestere copil pana la 2 ani ? 2. In situatia de mai ... (vezi toată discuția)