avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de la stat?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de la stat?

buna ziua! anul trecut am terminat liceul , si nu am reusit sa imi gasesc un loc de munca stabil pana la aceasta data. acum sunt insarcinata in6 luni. sotul meu lucreaza , de un an si jumatate. mi s-a spus de stimulentul de insertie, de 500 de ron, de la cineva. am putea beneficia de el, avand in vedere ca eu voi ramane acasa cu bebelul si va lucra doar sotul?
Ultima modificare: Duminică, 8 Iunie 2014
elizaelena, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:55, 8 Iunie 2014
1. - Este vorba de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
- Tatal copilului poate beneficia de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta copilului de 1 an sau 2 ani (la alegere) si de indemnziatia aferenta sau de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.

2. - Daca tatal opteaza pentru stimulentul de insertie el va lucra in continuare si va primi salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- De asemenea veti mai beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

3. - Pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) tatal copilului sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale etc.).
- De la Primarie luati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie, acte pe care le depuneti apoi tot la Primarie.

4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.


5. Pentru ca mama copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) tatal copilului poate beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama necasatorita, fara venituri, stimulent de insertie pentru tata georgedo georgedo Buna ziua. In cazul in care mama este necasatorita fara venituri in ultimele 12 luni, cu copil recunoscut de tata care are un loc de munca, exista ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil luat de tatal copilului andreeakatrina andreeakatrina Buna ziua ! Sotul meu va intra in postnatal pentru ca eu nu lucrez . Intrebarea mea este daca el este obligat sa si ia concediu sau sa faca vreun curs , ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru tata econo econo Daca mama nu lucreaza, nu realizeaza venituri, tata poate sa-si ia ccc. Daca tata vrea sa lucreze in continuare primeste vreo indemnizatie? (vezi toată discuția)