avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Prescriere amenzi
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Prescriere amenzi

Buna ziua. Am niste amenzi mai vechi, incepand din 2008. As dori sa stiu care dintre ele se prescriu (s`au ar trenbuii sa se prescrie) si`n baza care-i legi (art. al. nr). Din ce m`am informat, amenzile mai vechi de 5 ani ar trebuii sa se prescrie doar ca trebuie facuta o cerere ptr ele la Taxe si Impozite locale, altfel sunt bun platitor degeaba.

2008 - amenda circulatie - 100 ron (pasager fara centura siguranta)
2010 - amenzi IGP - 400 ron (amenda data pe nedrept in gara tg mures ptr "deranjare ordinii publice" pe care am refuzat sa o semnez)
2008 - 2x amenda sncfr - 500 ron (pasager "clandestin" cta - buc)

Ultima somatie cu desfasurator a fost in 2013 cu un total de 1000 ron, iar cea mai noua in 2014 cu un total de 1230 ron, inclusiv accesorii de intarziere calculate la 31.12.2013
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 23:03, 3 Iulie 2014
Codul de procedura fiscala;
Art. 131 Începerea termenului de prescripţie

(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.

(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.

Amenzile din 2008 sunt prescrise.
Multumesc de raspuns. Sper sa nu revin cu alta intrebare si sa mearga din prima.
Buna,

Sa inteleg ca se prescriu de la sine, sau trebuie facuta acea cerere despre care spunea si autorul intrebarii?

multumesc
amihalache a scris:

Sa inteleg ca se prescriu de la sine, sau trebuie facuta acea cerere despre care spunea si autorul intrebarii?


Conform legii, amenzile se prescriu daca in termen de 5 ani nu au fost recuperate debitele. Ma indoiesc ca in acest interval de 5 ani, rolul cu amenzi nu a fost somat, ceea ce inseamna ca au la dispozitie inca 5 ani pt recuperarea amenzilor, in total 10 ani. Este o intreaga procedura de lucru, iar cei care merg pe ideea ca nu platesc amenzile ca se vor prescrie intr-o zi, se inseala amarnic. Dupa trecerea celor 1o ani, contribuabilul care are amenzi, neavand venituri, poate fi declarat insolvabil, ceea ce inseamna ca au la dispozitie inca 5 ani sa recupereze debitele, deci in total 15 ani.

Cerere pt scaderea amenzilor se face doar in cazul in care contribuabilul respectiv a decedat. Sincer nu cred ca exista in lege fraza "se prescriu de la sine", din contra va pot spune ca sunt date legi pt recuperarea debitelor de la datornici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia creantelor fiscale lloryshyka lloryshyka Buna ziua,acum cateva zile am primit o recomanda prin care mi se comunica ca primaria a recurs la proprirea veniturilor mele din salariu,deoarece acum cativa ... (vezi toată discuția)
Prescriere amenda circulatie eugenia36 eugenia36 Sotul meu a avut o masina pina in 2008 pe care a vandut-o fara sa isi faca radierea de pe numele lui.In perioada 2004-2008 a primit amenzi de circulatie pe ... (vezi toată discuția)
Stergerea din evidenta datornicilor la primarie pici80 pici80 ce pot sa fac ca sa nu fiu in evidenta la primarie ca datornic (amenzile sunt prescrise si tot cer angajatii banii de la mine) (vezi toată discuția)