avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul nu mi-a platit contributiile pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul nu mi-a platit contributiile pentru sanatate si pensie


Buna ziua,

Sunt angajat cu contract de munca intr-o pozitie de conducere si am aflat cu surprindere ca angajatorul nu mi-a platit contributiile pentru sanatate si pensie (pe ultimele 4 luni), motivand ca nu are incasari suficiente (banuiesc ca si restul angajatilor sunt in situatia mea, sunt convins ca nici in viitorul apropiat nu va face eforturi de a le plati, incepand cu 15.07.2014, voi demisiona acordand preavizul legal.
Va rog sa-mi spuneti cum pot face presiuni asupra angajatorului pentru a-mi plati contributiile restante, sau care sunt institutiile abilitate pentru a rezolva problema sesizata mai sus. Am contactat ITM-ul, CNPAS, primind raspunsuri descurajatoare, si anume ca nu ma pot ajuta in aceasta situatie cu absolut nimic; cu alte cuvinte am ajuns la concluzia ca angajatul, cu toate ca plateste impozite, nu este aparat de nimeni, in situatii ca cea de mai sus.
Dupa ce voi pleca, in mod cert respectivul angajator nu va plati retroactiv ceea ce nu a platit la timpul potrivit.
Intentionez sa-mi prelungesc concediul de odihna cu cateva zile (4 zile) de concediu fara plata, urmand ca aceste zile sa fie adaugate la perioada de preaviz.
Din cate am inteles angajatorul nu este dispus sa aprobe acest concediu fara plata si as vrea sa va intreb daca demersul lui este legal.
Va multumesc ! :)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:58, 16 Iulie 2014
Buna ziua,
1. Va sfatuiesc sa formulati o plangere in scris la ITM si sa aratati cele relatate.
2. Ddaca acea plangere nu are rezultatul scontat va sfatuiesc sa va adresati instantei de judecata.
3. In privinta CFS, e greu de spus, aprobarea lui este dreptul angajatorului.
1. ITM-ul nu are competenta in a controla daca un angajator a platit sau nu contributiile la bugetul de stat.
ITM-ul nu a gestionat , nu gestioneaza si nu cred ca va gestiona bugetul de stat pentru a solutiona o astfel de sesizare.

2. Redau mai jos textul de lege care prevede competenta altor institutii:
OG 86/2003 privind unele reglementări în domeniul financiar:
art.27 (1) - Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.
In situatia dvs, respectiv angajatorul nu si-a respectat obligatiile care ii reveneau prin CIM ( neplata obligatiilor aferente salariilor) puteti demisiona fara preaviz, art. 81(8) din Codul muncii.
Va duceti la casa de pensii si scoateti o adeverinta pentru a vedea pe ce luni vi s-a platit contributia de pensie.
Va duceti la casa de asigurari de sanatate si vedeti daca sunteti asigurat.
Va duceti la somaj si vedeti daca v-a fost platit somajul.
Cu aceste trei hartii va duceti si faceti plangere penala si deschideti un proces la Conflicte de munca dupa participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii.
Nu-i mai trimiteti pe utilizatori la acele institutii , ca nu o sa obtina acele informatii.

Nici Legea pensiilor (nr.263/2010) si nici Legea somajului (nr.76/2002) nu conditioneaza stagiul de cotizare de plata contributiilor.
Potrivit acestor legi , stagiu de cotizare pentru o perioada care s-au achitat contributiile = stagiu de cotizare pentru aceeasi perioada dar pentru care nu s-au achitat contributiile

Alte discuții în legătură

Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)
Cum te poti asigura ca angajatorul ti-a platit toate contributiile la buget ? Mihai Nicolcioiu Mihai Nicolcioiu Buna ziua, Asa cum spuneam intr-un alt topic, plec prin demisie de la o firma unde am ocupat o pozitie de conducere. Totul s-a dovedit a fi in regula, dar ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca nebunica nebunica As vrea sa stiu daca atunci cand societatea nu a mai platit de mai multe luni contributiile salariale, vechimea la pensie pt salariati este intrerupta sau ce ... (vezi toată discuția)