avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demitere functie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demitere functie

daca nu am respectat regulile din fisa postului si fiind la prima abatere ce masuri se pot lua in cazul in care,nu iti dai demisia
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:04, 5 Iulie 2014
1. Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

2. Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

3. Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
si de exemplu au luat declarati de la colegele mele de pe raion
daca intr-un final se ajunge la desfacerea de munca sunt obligatii sami dea somaj
Desfacerea disciplinara a c.i.m. nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Art. 17 din Legea nr.76/2002:
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Șanse câștigare proces Chirila_G Chirila_G Bună ziua! Ce șanse am sa câștig procesul cu firma care a desființat postul meu de lucru? Mulțumesc mult anticipat pentru un răspuns urgent! (vezi toată discuția)
Contract de munca-somaj ALINACARSTEA ALINACARSTEA BUNA ZIUA. Am terminat CCCde 2 ani pe 22 ianuarie 2013.Stiu ca trebuia ca reluarea activitatii era cu data de 23. Angajatorul m-a pus sa fac cererea de ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea preavizului daca un angajat nu respecta termenul ... Thefkingburger Thefkingburger Nerespectarea preavizului Daca un angajat nu respecta termenul de preaviz in cazul unei demisii. Exsita vreo sanctiune care i se poate aplica acestuia? Dar ... (vezi toată discuția)