avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident de circulatie soldat cu victime
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident de circulatie soldat cu victime

Am fost autorul unui accident de circulatie, soldat cu victime. Ma deplasam in localitate, cu viteza legala, fara a fi baut, cand din afara carosabilului mi-a taiat o alta masina calea la cca 2 metri in fatza. Incercand sa evit am intrat pe contrasens unde un motociclist ca sa ma evite s-a prabusit si sa accidentat. El are umarul fracturat si arcada sparta. Nu stiu mai mult ca fata care era cu el pe motocicleta nu mai da nici un semn de viazta si nu raspunde la telefon. Ea a declarat ca ea a condus motocicleta desi nu a fost asa. Motociclistul este cetatean strain.
Accidentul are deja 24 de ore de la producere si nu s-a prezentat fata pentru declaratii. Cel care mi-a taiat calea a fost identificat si retinut carnetul la fel ca mie.
Intrebari: Ce consecintze sunt asupra mea, in ce perioada de timp fata este obligata sa vina sa faca declaratiile, cum pot sa imi imbunatatesc situatia?
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 21:43, 18 Mai 2009
Banuiesc ca sa facut o cercetare la fata locului de catre organele de politie.
Acest lucru este obligatoriu in cazul cind sunt victime si mai mult decit atit atunci cind sunt inplicati catateni straini.Este o procedra speciala,obligatorie.
In actul de constatare organele de politie vor stabili si consemna inprejurarile produceri accidentului si cine se face vinovat.
In functie de acest lucru si de celelante probe se va face o incadrare juridica a faptelor care la prima vedere duce spre art.184 c.p.
Trebuie identificata si cealalta persoana care se afla pe motocicleta,se va stabili daca a suferit sau nu leziuni si implicarea concreta a acesteia in eveniment.
E devreme sa anticipam consecintele.:)
Poate constitui o usurare a culpei faptul ca am infaptuit fapta ca o consecintza a evitarii celuilalt conducator auto?
Poate ca a declarat ca a condus ea in vederea protejarii acestei persoane straine (poate se afla sub influenta bauturilor alcoolice ) .Oricum , infractiunea de fals in declaratii e sanctionata conform legii penale.
Avand in vedere cele mentionate de dvs , ca ati evitat acea masina care v-a taiat calea , in mod cert vinovatia nu va apartine dumneavoastra....Trebuie sa stabileasca in concret , carui participant la trafic ii revine vinovatia , din punctul meu de vedere , e vorba persoana a carei masina v-a intersectat pe dumneavoastra.
Nu va fi angajata raspunderea penala a dvs , din moment ce ati respectat regulile de circulatie pe acel sector de drum ( nu retin vatamarea corporala din culpa.)

In schimb , vinovat poate fi conducatorul masinii , cu privire la infractiunea de vatamare corporala din culpa.
In practica pe plan contraventional solutia nu e intodeauna echitabila. Sunt destule cazuri asemanatoare cand soferul care a fost fortat sa faca o manevra neregulamentara a platit amenda, daunele si a ramas si cu permisul suspendat. Agentul constatator nu vrea complicatii - cine a intrat cu masina in altcineva acela este "vinovatul legal". (au ei o teorie cu vinovatul moral si vinovatul legal... teorie care poate fi totusi combatuta in instanta)

Pe plan penal faptele sunt analizate cu o alta rigurozitate si e foarte posibil sa nu vi se angajeze nicio raspundere penala. (oricum ar fi nu lasati lucrurile la voia intamplarii)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier autoturism lovit din spate de motocicleta razvantoader razvantoader Buna ziua, problema mea se prezinta sub urmatoarele aspecte. Inainte cu aprox 150 m de o trecere de pietoni ma aflam pe banda a doua de mers. Dupa ce m-am ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu vatamare corporala neamtzu neamtzu Buna ziua. Va cer sfatul in legatura cu un accident produs chiar ieri, din vina mea. Nu am acordat prioritate la iesirea dintr-o statie PetromV si am acrosat ... (vezi toată discuția)
Accident rutier vatamare corporala despagubiri gnraloo gnraloo Buna ziua! Vineri seara am suferit un accident in timp ce ma deplasam cu motocicleta pe un drum cu prioritate. La o intersectie aflata in curba,de pe o strada ... (vezi toată discuția)