avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare indemnizatie pentru al 2-lea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare indemnizatie pentru al 2-lea copil

Sunt insarcinata si trebuie sa nasc in ianuarie 2015.
Am un copil de 2 ani si 4 luni (nascut in Aprilie 2012), cu care sunt in al 3-lea an de ingrijire (e cu handicap).
Decizia de acordare este din data in care copilul a inplinit 2 ani, dar eu bani nu am primit pe ultima luna din cei 2 ani.
Intrebarea mea ca:
- Conform legii nu trebuia sa primesc indemnizatie si pe ultima luna, iar luna in care sotul trebuia sa stea acasa sa se amane la ultima luna din cei 3 ani?
- Pot sa beneficiez de indemnizatie pentru copilul care se va naste in ianuarie 2015?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:41, 22 Iulie 2014
1. - De regula acea luna de concediu crestere copil (CCC) rezervata tatalui este scazuta in ultima luna de CCC al mamei.
- Dvs. ati obtinut certificatul de handicap mai tarziu iar decizia AJPIS a fost emisa dupa ce copilul implinise 2 ani si de aceea nu ati primit indemnizatie in ultima luna.
- Dar veti primi indemnizatie in ultima luna inainte de a implini copilul 3 ani.

2. - Deoarece al doilea copil se va naste inainte de a implini primul copil 3 ani, dvs. veti intra direct in CCC2 imediat dupa ce primul copil implineste 3 ani.
- Indemnizatia pentru CCC2 va fi aceeasi cu indemnizatia pentru CCC1.
- Pe perioada de cand se naste al doilea copil si pana implineste primul copil 3 ani veti primi inca 600 lei lunar (pentru aceasta mergeti la Primarie cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si completati cererea pentru cei 600 lei).

3. - Inainte de a implini primul copil 3 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2.
- Cu decizia de prelungire a suspendarii CIM si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil mergeti la Primarie si completati cererea pentru indemnizatie pentru CCC2 (nu este nevoie de alte acte).

4. Pentru al doilea copil nu veti mai beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si post natal) deoarece sunteti in CCC1.
As dori sa va mai intreb ceva:
1. certificatul l-am obtinut inainte ca baietelul meu sa implineasca 2 ani si dosarul a fost depus la primarie in luna martie, iar el a implinit 2 ani in aprilie.

2. In luna martie eu nu am lucrat, deoarece de la primarie mi-au spus ca ultima luna de la cei 2 ani se va muta la sfarsitul celor 3 ani, dar pe decizia primita e aprilie, nu martie

3. Eu am lucrat inainte de nasterea copilului in invatamant pe perioada determinata, acest lucru influenteaza cumva?
1. - Actele se depun la Primarie care le trimite la AJPIS.
- Actele au ajuns mai tarziu la AJPIS care deja suspendase CCC in luna a 24-a a copilului.

2. - Luati legatura cu AJPIS sa vedeti cum s-a intamplat si sa va spuna cum se poate rezolva deoarece daca in luna martie nici nu ati avut venituri salariale si nici indemnizatie pentru CCC1 s-ar putea sa nu beneficiati de indemnizatie pentru CCC2.
- Cred ca ar trebui sa revina la decizia anterioara, sa anuleze decizia de suspendare a platii indemnizatiei pe luna a 24-a (sa va dea indemnizatia pe luna martie) si sa suspende indemnizatia in luna a 36-a.

3. Nu are nici o influenta faptul ca ati lucrat in invatamant.
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa primesc stimulent de insertie cc2? RALUCAELENA1985 RALUCAELENA1985 Buna seara ! Am nascut in luna martie 2013, primesc in momentul de fata indemnizatie crestere copil pana la varsta de 2 ani, respectiv martie 2015...In ... (vezi toată discuția)
Informatii ccc1 suprapus cu ccc2 cutza4 cutza4 Bunza ziua,as dori sa ma lamuriti intr-o situatie.Acum sunt in CCC,copilul urmand sa faca 2 ani in 29.12.2016.Am aflat ca sunt insarcinata si al doilea copil ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie sau stimulent? maitairina maitairina Buna ziua. As vrea si eu un raspuns pe care nu prea mi-l da nimeni. Sunt in concediu de crestere copil, iar pe 8 octombrie 2013 am nascut cel de-al doilea ... (vezi toată discuția)