avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O persoana fizica poate studia acte din Arhivele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O persoana fizica poate studia acte din Arhivele Nationale ? exista anumite conditii sau interdictii ?

o persoana fizica poate studia acte din Arhivele Nationale ?
exista anumite conditii sau interdictii ?
Cel mai recent răspuns: Adriana Motescu , utilizator 19:19, 25 Mai 2021
Da, se pot cerceta documente deţinute de Arhivele Naţionale ale României de către orice persoană fizică. Pe baza unei cereri aprobate, se eliberează un permis pentru cercetare la sala de studiu. Nu se dau în cercetare documentele privind drepturile patrimoniale şi, presupun că, asta v-ar interesa.
Pentru a obţine acte privind: pământ, case, bunuri naţionalizate, etc. trebuie să vă adresaţi cu cerere ANR sau serviciului care deţine documentele, judeţ sau municipiul Bucureşti.
Dacă veţi fi nemulţumit de răspunsul la cererea făcută, vă puteţi înscrie în audienţă şi, abia atunci, puteţi solicita să vi se prezinte originalul.
Ce documente aţi dori să cercetaţi?
Pentru a obţine acte privind: pământ,
si nu stiu ce acte detine Arhivele Ntionale,
ce as putea cere in acea cerere ?

- nu stiu nici daca exista un Contract de vz.-cp,
nr. act, data, anul, vanzatorul sau cumparatorul,
- nu stiu nici ce acte in arhiva CAP-ului sunt .....

- cum as putea face sa vad arhiva cu actele
sau macar lista de inventar cu acte ?
Dvs. întrebaţi de lista de inventar cu acte, dar, în realitate, se caută în multe fonduri/ coleţiile arhivistice unde s-ar putea găsi actul solicitat. Dacă nu se depistează actul, sunteţi informat asupra situaţiei (motivul pentru care nu vă poate fi eliberat act).
Cred că ar fi cel mai nimerit să mergeţi personal să vedeţi ce acte deţin privitor la localitatea care vă interesează. Poate găsiţi: registre agricole, matricole de impunere, tabele cu proprietari şi suprafeţe de teren întocmite cu diverse ocazii, recensăminte, cereri pentru înscriere în C.A.P., etc. Sau se poate întâmpla să nu se fi păstrat nici un document.
Doar văzut la faţa locului. ªi vă mai puteţi interesa prin partea locului, pe la oameni să aflaţi ei ce acte au găsit şi pe unde anume.
Depinde în ce judeţ era pământul (mă refer aici şi la judeţele desfiinţate) şi unde se păstrează documentele. Pentru actele de vânzare-cumpărare trebuie să cunoaşteţi numele vânzătorului şi al cumpărătorului şi unde s-a încheiat actul, anul în care s-a încheiat sau s-a transcris.
Mii de multumiri.
Cu deosebita stima
Cine poate obține permis de a studia Arhivele Naționale, pot și copiii sub 14 ani ???
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2018
Albert2007, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua,ajutați.ma va rog cu o idee,mama mea a lucrat înainte ... maryag maryag Buna ziua,ajutați.ma va rog cu o idee,mama mea a lucrat înainte de 1989 la fabrica de conserve Fructus din Timișoara,firma s.a desființat între timp,iar ... (vezi toată discuția)
Servicii de arhivare si/sau arhivistica luissiana luissiana Buna ziua, Serviciile de arhivare/arhivistica oferite de o societate privata la [b]exclusiv sediul tertilor[/b] (respectiv CAEN 9101 si 1814), trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de grupa pt. pensie - arhiva de negasit - cccf bucuresti fdp cluj. buna, tatal meu are nevoie de o adeverinta de grupa de la fostul ... KlaraSz KlaraSz Buna, tatal meu are nevoie de o adeverinta de grupa de la fostul angajator, care din pacate nu mai exista. Incerc sa aflu unde au fost arhivate documentele din ... (vezi toată discuția)