avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauza contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauza contract de inchiriere

buna ziua. in contractul de inchiriere al apartamentului in care stau, se mentioneaza ca in caz de reziliere inainte de expirarea contractului, sunt obligata sa platesc o suma, reprezentand daune. se da ca referinta art 1825 Cod Civil. este indreptatit proprietarul sa ceara aceasta suma, in cazul in care perioada de preaviz este respectata? multumesc!
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 08:33, 6 August 2014
În general această clauză este valabilă și legală având caracterul unei clauze de dezicere, în sensul că părțile au convenit că dacă una dintre ele renunță la contract înainte de termen va plăti o compensație celeilalte părți.
Practic este vorba de „prețul” renunțării la contract.

Prin excepție, dacă cuantumul sumei prevăzute pentru dezicerea de contract înainte de termen este exagerată, sau dacă la semnarea contractului consimțământul părții a fost viciat, se poate pune în discuție în fața instanței valabilitatea acestei clauze.
Chiria este de 200 euro lunar, contract pe un an. Suma reprezentand daunele este de 1000 euro. Ce inseamna "cuantumul sumei prevăzute pentru dezicerea de contract înainte de termen este exagerată"?
:)

Înseamnă că într-un proces caracterul „exagerat” al cuantumului penalității va fi apreciat de judecător în funcție de împrejurările concrete - cât din contract s-a executat, cât reprezintă penalitatea față de chiria anuală, etc.

După părerea mea, 1000 euro în acest caz reprezintă mai puțin decât chiria pe 6 luni, deci nu este exagerată.

Pe de altă parte, nici instanța nu poate interveni între părțile unui contract dacă acesta a fost încheiat valabil.

În fond ați fost de acord cu această clauză la semnarea contractului și nu puteți să vă răzgândiți în timpul executării lui decât dacă invocați o cauză de forță majoră pentru imposibilitatea executării contratului.
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2014
Patrick_, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata dublei arvune paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate Danny84 Danny84 Buna seara. As dori sa stiu conform noilor reglementari, in ceea ce priveste clauza de neconcurenta si de confidentialitate, care este obligatia ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere.razgandirea chiriasului. qcond qcond Sunt locatorul, am incheiat un contract de inchiriere cu locatarul pe o perioada determinata, am primit de la acesta un avans, iar dupa cateva zile, ... (vezi toată discuția)