avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de confidentialitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de confidentialitate

Buna seara.

As dori sa stiu conform noilor reglementari, in ceea ce priveste clauza de neconcurenta si de confidentialitate, care este obligatia angajatorului fata de mine?
Se compenseaza in bani la incetarea contractului?
Care este durata maxima in care isi poate produce efectele dupa incheierea contractului?
Daca in respectivul act aditional nu se precizeaza nici termenul nici compensatia, mai este valabil?

Multumesc anticipat,
Daniel B.

Cel mai recent răspuns: Danny84 , utilizator 11:23, 27 Octombrie 2013
1. Clauza de neconcurenta
Angajatorul are obligatia de a plati indemniztaia de neconcurenta.
Indemnizatia pentru clauza de neconcurenta trebuie sa fie de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului de munca sau, in cazul in care durata contractului de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale brute cuvenite acestuia pe toata durata contractului.

In mod obligatoriu,printre altele, o clauza de neconcurenta trebuie sa vizeze o perioada determinata de timp, care insa nu trebuie sa depaseasca 2 (doi) ani de la incetarea contractului de munca, precum si cuantumul indemnizatiei de neconcurenta.
Omisiunea oricaruia din aceste elemente ori redactarea lor incompleta/incorecta are ca si consecinta lipsirea clauzei de neconcurenta de orice efecte juridice.

2. Clauza de confidentialitate
Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în:
- regulamentele interne,
- în contractele colective de muncă,
- sau în contractele individuale de muncă.
Informaţiile care fac obiectul unei asemenea clauze trebuie să derive din atribuţiile înscrise în fişa postului şi trebuie să fie definite exact şi explicit.

Legea nu prevede compensarea salariatului pentru respectarea clauzei de confidenţialitate şi nu reprezintă o conditie de validitate a acesteia, cu alte cuvinte se poate aprecia obligaţia de confidenţialitate ca fiind o obligaţie de serviciu normală.
Nerespectarea clauzei de confidenţialitate de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.

Daunele interese reprezintă pentru creditor (partea păgubită) un echivalent în bani destinat să acopere prejudiciul suferit ca urmare a neexecutării, executării cu întârziere sau executării necorespunzatoare a contractului de către debitorul aflat în culpă.

Cuantumul daunelor-interese poate fi evaluat convenţional de către părţi prin contractul individual de muncă, însă instanţa de judecată poate diminua suma prevazută în cazul în care nu este proporţională cu prejudiciul produs şi dovedit.

Dacă părţile nu înţeleg să prevadă prin contract cuantumul daunelor-interese, acesta va fi stabilit de instanţă în funcţie de evaluarea prejudiciului. Dovada prejudiciului suferit ca urmare a nerespectării clauzei aparţine părţii vătămate.
[ link extern ] /
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta si confidentialitate distrib distrib firma la care sunt angajat si am clauza de neconcurenta si confidentialitate trebuie sa imi plateasca o suma lunara pentru aceste lucruri ? ? poate sa imi ... (vezi toată discuția)
Clauza de fidelitate si neconcurenta papillon papillon Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu ce prevede Noul cod al muncii despre: Clauza de fidelitate si neconcurenta Urmeaza sa semnez asa ceva, ce ar ... (vezi toată discuția)
Act aditional adrian_adrian_adrian adrian_adrian_adrian Buna ziua. In urma cu 6 luni am semnat la actualul loc de munca un act aditional de fidelizare si confidentialitate a carui valabilitate se va derula pana la ... (vezi toată discuția)