avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie suplimentara Austria
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie suplimentara Austria

Buna ziua,
Ma intereseaza ,sa aflu un raspuns competent pt. cazul sotiei mele.
In prezent,are virsta de aproape 56 ani si o vechime in munca in Ro de 27ani si sase luni,o parte din perioada lucrata avind si grupa a 2-a de munca.
De aproximativ un an,din 2013,lucreaza in Austria.
In mod normal,pentru stagiu complet in vederea pensionarii in Ro,i-ar mai trebui 4 ani de cotizare si virsta 61 ani si 6 luni,din care s-ar scade perioada cu grupa a 2-a si ar indeplini conditiile de stagiu complet si perioada de cotizare de 31ani si6 luni in jurul virstei de 60 ani,daca mai cotizeaza in paralel 4 ani la Casa de Pensii din Ro.
Doresc sa aflu urmatoarele:
1.Pt perioada(anii)cit lucreaza in Austria v-a primi o pensie suplimentara,partiala din partea statului Austria?
2.Este absolut necesar sa cotizeze cei 4 ani pt a avea stagiu complet de cotizare,sau poate sa astepte implinirea virstei standard de pensionare in Ro(61,5ani) si se calculeaza pensia pt perioada lucrata in fiecare din tari?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:21, 10 August 2014
1. Pensia pentru limita de varsta se poate solicita daca se indeplinesc simultan doua conditii: varsta standard de pensionare (61 de ani si 6 luni) si stagiul minim de cotizare (care este de 15 ani).

2. - In stagiul de cotizare se ia in calcul si perioadele lucrate in UE.
- Pentru aceasta mergeti la Casa de Pensii si solicitati sa completati formularul E207 = "Certificat pentru cariera asiguratului".
- Dupa completare il lasati la Casa de Pensii (luati nr. de inregistrare) care se ocupa de trimiterea lui si de primirea lui in si din Austria.
- Daca lucreaza acum in Austria nu mai are nevoie sa mai cotizeze si in Romania.

3. Poate beneficia de pensie anticipata partiala la varsta de 56 de ani si 6 luni daca ar avea un stagiu de cotizare realizat de 31 de ani si 6 luni.

4. - Cand va indeplini conditiile pentru a beneficia de pensie din Austria (conform legislatiei de acolo) va proceda la fel dar in sens invers.
- Va primi o pensie din Romania si una din Austria.

5. Daca vreti un raspuns complet precizati:
- luna si anul nasterii sotiei;
- stagiul de cotizare (vechimea in munca), din care in gr. a II-a de munca (ambele cat mai exacte, in ani/luni).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii pot iesi la pensie? zohnermariana zohnermariana Sunt nascuta in 9 august 1958 si am o vechime in campul muncii de 29 de ani si 4 luni.Cand pot solicita iesirea la pensie anticipata sau la limita de ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata vio58 vio58 nascuta in 16.12.1958 data angajarii 20.11.1978 vechime in munca astazi 33 ani si 8 luni cind pot intra in pensie anticipata partiala si cit ar fi ... (vezi toată discuția)
Respingere dosar pensionare segovia_48 segovia_48 O ruda a primit Decizia prin care se respinge cererea de inscriere la pensie pentru LIMITA DE VIRSTA. Redau extrase din aceasta Decizie > Solicitant : Mihai ... (vezi toată discuția)