avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pot chema in judecata Asociatie de proprietari??
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pot chema in judecata Asociatie de proprietari??

Buna ziua,
In sept 2010 am cumparat un apartament prin banca. La semnarea contractului, eu personal am primit o chitanta de la vechiul proprietar cu plata sumei de 200 lei fara sa scrie ce reprezinta. La semnarea contractului la notar nu s-a specificat ca apartamentul ar avea o datorie, notarul nu stiu daca a cerut adeverinta cum ca nu exista datorii, dar stiu ca nu trebuia incheiat contractul in absenta acelei adeverinte.
Inca un an l-am lasat pe vechiul proprietar sa locuiasca acolo, el platindu-si toate cheltuielile.
In oct 2011 am gasit alti chiriasi care, la ceva vreme m-au instiintat ca am niste datorii la asociatie sub forma de penalitati. Am contactat vechiul proprietar care mi-a spus ca stie de ele dar sa nu platesc nimic ca s-a inteles cu administratorul si de fappt nu exista nici o datorie. Am mers pe mana lui. Un an mai tarziu, suma era tot acolo, dubla ca valoare.
Am sunat iar vechiul proprietar - eu mergand pe bunul simt - am sunat administratorul care m-a asigurat ca va studia problema, va analiza lucrurile si ma va instiinta in scris. Noapte-n Cuba, nici ca m-a mai sunat, nici ca mi-a scris.
Am mers la asociatie, acolo doi domni si o doamna, mia-u spus ca fraiera am fost eu ca nu am cercetat si ca sunt buna de plata, si anume 400 lei. Initial fusesera 100 lei. Am motivat ca eram insarcinata si singura si conditia mea nu prea mi-a permis manevre intrucat locuiesc intr-un oras iar apartamentul achizitionat este in alt oras. Mi s-a raspuns ca asta e problema mea, ca am fost proasta si acum una de plata. Ca nu am decat o chirie sa le-o dau lor.
Am facut o cerere prin avocat sa mi se limpezeasca situatia, sa vad daca datoria imi apartine cata vreme exista ianinte de semnarea contractului. Nici nu m-au bagat in seama si nu au raspuns la solicitare.
Este corect sa actionez asociatia in judecata ca sa se limpezeasca lucrurile? Sau sa cer prescrierea penalitatilor?
Mentionez ca exista doar penalitati care tot cresc, nu exista si datorii neplatite. Eu figurez ca restanta doar cu penalitatile care au ajuns la 400 lei in 4 ani dar cu 0 lei la intretinere.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: c_stefania , utilizator 20:02, 10 August 2014
In primul rand ,nu este normal ca penalitatile sa creasca atat timp cat nu exista o baza de calcul pentru ele,respectiv,cote de intretinere neachitate. Din ce am inteles de la dvs, vi se calculeaza penalitati la penalitati,ceea ce este ilegal.Penalitatile nu au voie sa depaseasca suma la care se aplica.In momentul vanzarii apartamentului,vanzatorul trebuia sa prezinte la notar adeverinta de la Asociatie precum ca nu are de achitat sume restante la intretinere.In urma cererii dvs si cu multa bunavointa din partea Comitetului Executiv, avand in vedere ca penalitatile nu va apartin ,pot fi anulate.
Da, se calculeaza penalitati la penalitati, de aceea mi-a parut foarte ciudat. Mai mult, de cate ori am incercat sa iau legatura cu administratorul, niciodata nu am reusit, ba ca e plecat din tara, ba ca are alte probleme.
La fel am stiut si eu, ca la semnarea contractului se specifica daca sunt datorii ori acestea nu exista. Dar daca adeverinta nu a existat, notarul de ce a incheiat contractul? Eu, recunosc ca nu am stiut ce trebuie sa fac, imi asum.
Va multumesc!
Pentru argumente in fata administratorului cititi L.230/2007 si Normele de aplicare din HG 1588/2007. Succes.
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari
Administratorul de imobil este angajat al asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie hotarari/masuri dispuse de adunarea generala,presedinte si comitet executiv
Iata ce prevede norma in vigoare referitor la instrainare/achizitie bun imobil
L nr 230/2007 Art. 20
(1) Proprietarii care îşi înstrăinează apartamentele sau spatiile cu altă destinatie decât
aceea de locuintă sunt obligati ca la întocmirea formelor de înstrăinare să facă dovada
achitării la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverintă din partea
asociatiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contributie
la cheltuielile asociatiei de proprietari,
eliberată în original sub semnătura preşedintelui
şi a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui şi prenumelui
acestora, şi cu ştampila asociatiei de proprietari. Actele de înstrăinare încheiate cu
nerespectarea acestei obligaÑii sunt nule de drept.

(3) În cazul existentei unor datorii către asociatia de proprietari, înstrăinarea
proprietătii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la
preluarea datoriilor de către cumpărător.


Este corect sa actionez asociatia in judecata ca sa se limpezeasca lucrurile? Sau sa cer prescrierea penalitatilor?

Este de preferat sa solutionati amiabil
In oct 2011 am gasit alti chiriasi care, la ceva vreme m-au instiintat ca am niste datorii la asociatie sub forma de penalitati. Am contactat vechiul proprietar care mi-a spus ca stie de ele dar sa nu platesc nimic ca s-a inteles cu administratorul si de fappt nu exista nici o datorie.

Daca analizam afirmatiile dv,rezulta ca dupa ce dv ati achizitionnat apartamentul initial a mai locuit exproprietarul,ulterior chiriasi-care au comunicat existenta de sume cu titlu de restanta recunoscute de catre exproprietar care a comunicat ca s-a inteles cu administratorul
Administrator care acum cand doriti clarificarea situatiei intarzie sa comunice concluziile analizei complicatei situatii...
Este o situatie clasica de tergiversare,deoarece cat de mult ar dori administratorul sa rezolve,nu mai poate opera modificari in contabilitatea din 2011 de cand exista sumele cu titlu de restanta
Am facut o cerere prin avocat sa mi se limpezeasca situatia, sa vad daca datoria imi apartine cata vreme exista ianinte de semnarea contractului. Nici nu m-au bagat in seama si nu au raspuns la solicitare.

Concret va confruntati cu o situatie aparte,deoarece dupa norma in vigoare,incheierea documentelor de tranzactionare bun imobil in lipsa adeverintei eliberata de asociatia de proprietari conduce la nulitatea de drept a contractului
Analizati responsabil riscurile dupa care desfasurati eventuale demersuri impotriva asociatiei de proprietari
c_stefania a scris:
Inca un an l-am lasat pe vechiul proprietar sa locuiasca acolo, el platindu-si toate cheltuielile.
In oct 2011 am gasit alti chiriasi care, la ceva vreme m-au instiintat ca am niste datorii la asociatie sub forma de penalitati. Am contactat vechiul proprietar care mi-a spus ca stie de ele dar sa nu platesc nimic ca s-a inteles cu administratorul si de fappt nu exista nici o datorie. Am mers pe mana lui.

Poate ca la intocmirea contractului de vanzare-cumparare prin notariat, vechiul proprietar nu avea datorii, dar le-a facut in anul cat a mai stata colo cu acordul dumneavoastra.
Drept dovada este si discutia ce ati avut-o cu acesta prin care vechiul proprietar recunoaste ca are datorii...
Trebuia sa actionati atunci, imediat pentru ca, iata, au trecut inca 3 ani din 2011 pana acum.
Iar in 2011 cand ati inchiriat apartamentul, legal trebuia sa mergeti la asociatie cu noul chirias, sa verificati situatia debitelor, indexul apometreelor si altele...
Nu ati facut mai nimic sa va aparati propoirietatea si sa gestionati situatia.
Sigur ca puteti actiona in instanta vechiul proprietar, asociatia..., dar va costa mai mult decat v-ati face timp sa mergeti la asociatie si sa rezolvati.
Apoi in instanta nu va garanteaza nimeni ca o castigati.


Alte discuții în legătură

Prescriere restante si penalitati la intretinere ligadiangeli ligadiangeli Buna ziua, Va prezint urmatorul caz, pentru care va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari: Proprietarul unui apartament are o datorie la ... (vezi toată discuția)
Restanța fostului proprietar și penalizările aferente mi se pun mie pe lista de întreținere. nu mi se pare normal, eu am cumpărat apartamentul fără datorii, ce pot face? Zuza13 Zuza13 Acum 1 an de zile am cumpărat 1 apartament.Fostul proprietar are o restanță la întreținere în valoare de 700 lei pe care nu a achitat o ,si acum a ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu asociatia de proprietar eioan eioan Stau in chirie intr-un imobil aflat in patrimoniul primarii. Primaria la evacuat conform sentintei judecatoresti ptr debit restant la chirie dar fostul ... (vezi toată discuția)