avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca

Buna ziua.
Sunt angajat la o firma pe postul de agent vanzari,firma are sediul principal la Bucuresti,eu sunt la punctul de lucru din Iasi.Am fost angajat cu salariul minim pe economie la aceea data,dupa cum stim de la 1 iulie acesta s-a marit.Pana in ziua de azi nu am primit niciun act aditional pt marirea salariului ca sa il semnez,i-am zis asta responsabilului de la Iasi,si a zis sa las totul in seama firmei,abureli si vrajeli.De asta vreau sa imi verific c.i.m,am fost la itm si mi-au spus ca nu au acces la aceste informatii.Mentionez ca nici fluturas de salariu nu primesc,desi nu e obligatoriu,dar nici nu semnez vreun stat de plat.Mi-au spus sa cer o adeverinta de salariat cu salariul brut si net de la firma si asa vad daca am contractul inregistrat.
Daca aveti alte sfaturi pentru problema,va ascult cu mare placere.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: raduu1 , utilizator 15:09, 19 August 2014
Nici nu este nevoie de semnarea unui act aditional daca este vorba despre majorarea salariului minim pe economie.
In acest sens, majorarea se face printr-o decizie a angajatorului.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, daca angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.
Eu am primit un exemplar din contractul individual de munca,dar tot nu am siguranta ca este inregistrat.
Ok,decizia angajatorului,dar de ce nu vine? Macar verbal, si in plus treaba cu salariul ,ca nu semnez nicaieri un stat de plata,iar imi da neincredere.
Puteti solicita angajatorului sa va elibereze o copie de pe decizia de majorare a salariului si o copie ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana dvs.

Daca refuza eliberarea acestor documente, aveti posibilitatea sa va adresati ITM-ului/Inspectiei Muncii.
Va multumesc.Alt sfat mai aveti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie ca nu sunt insarcinata la angajare MarianaButnaru MarianaButnaru Am semnat un contract de munca pe durata nedeterminata si dupa semnarea contractului mi s-a cerut sa declar pe propria raspundere ca nu sunt insarcinata. Este ... (vezi toată discuția)
Revisalul nu poate fi vazut de angajat janiles janiles am un C M inregistrat pe 2 ore care imi exp. in 25 dar de la 1 lucrez la o alta firma care nu stiu daca m ia facut CM pe revisal nu se poate vedea daca sunt ... (vezi toată discuția)
Contract de munca Loredana1993 Loredana1993 Cum pot afla daca sunt angajata cu acte in regula? A trecut o luna de cand lucrez si inca nu am primit o copie dupa contractul de munca. (vezi toată discuția)