avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca

Cum pot afla daca sunt angajata cu acte in regula? A trecut o luna de cand lucrez si inca nu am primit o copie dupa contractul de munca.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:49, 21 Noiembrie 2015
1. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

2. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

3. In masura in care, din motive obiective, angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera documentele prevazute la alin. (3), salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in registru, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator. Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

4. In situatia in care angajatorul refuza sa va elibereze un extras REVISAL, puteti depune o petitie la ITM in care sa solicitati eliberarea acestuia, atasand dovada solicitari depusa la angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verificare legalitate vasilica123 vasilica123 cum verific daca mai am contract de munca ,daca nu semnez stat de plata?..specific ca sant angajata din 2008 cu contract de munca,dar in urma inapoieri ... (vezi toată discuția)
Inregistrare contract de munca Deea2407 Deea2407 Buna ziua, ma intereseaza cum as putea sa aflu data la care fostul meu angajator mi-a inregistrat contractul de munca si actele aditionale. Ideea este ca eu ... (vezi toată discuția)
Revisalul nu poate fi vazut de angajat janiles janiles am un C M inregistrat pe 2 ore care imi exp. in 25 dar de la 1 lucrez la o alta firma care nu stiu daca m ia facut CM pe revisal nu se poate vedea daca sunt ... (vezi toată discuția)