avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire bursa de studii, cu buna stiinta, de catre stat
Discuție deschisă în Executare silită

poprire bursa de studii, cu buna stiinta, de catre stat

Buna ziua!

De curand, mai precis pe 8 iulie a.c., am aflat, gratie unui miniextras de cont, faptul ca imi sunt retrase sume din contul bancar in care imi este virata exclusiv bursa de studii. Am luat legatura cu banca si aceasta a aratat cu degetul catre stat. Acest lucru se intampla pentru recuperarea cheltuielilor de scolarizare imputate la momentul demisiei mele dintr-un anumit minister.

In consecinta, in data de 11 iulie, am adresat organului de executare o contestatie la poprire, subliniind evidentul- bursa de studii nu poate fi urmarita pentru niciun fel de datorie, cu articolele de lege aferente, spre sustinere. M-am adresat acestora, cei care au emis actul administrativ fiscal, sperand ca putem rezolva aceasta problema, fara a merge in instanta, situatia de fapt si de drept fiind fara de interpretare.
Mi-au inregistrat contestatia, spunandu-mi sa astept raspunsul lor, pentru ca nu-mi pot da unul pe loc, justificandu-mi ca nu au avut de unde sa stie ca acei bani din cont reprezinta bursa de studii, intrucat la numarul mare de contribuabili cati au in responsabilitate, nu stau sa verifice la fiecare.

Ieri, 18 iulie, am primit raspunsul in care imi invoca art. 149 alin 12 lit a)-d), din Codul de procedura fiscala, aruncand practic mingea in terenul bancii si-mi amintesc termenul de 15 zile pentru a introduce contestatie impotriva actelor de executare, la instanta judecatoreasca competenta. Au mentionat, totodata, in finalul raspunsului: "aceasta adresa nu este act administrativ fiscal[...]si nu este opozabil tertilor".

Va rog sa-mi spuneti, dreptul meu de a indrepta situatia, adresandu-ma instantei, "a expirat"?Care este diferenta intre art 172-173 si art 207-209?
Daca organul de executare caruia m-am adresat nu era cel competent pentru solutionarea contestatiei, nu era normal sa nu-mi primeasca contestatia sau, cel putin, sa respecte prevederile art.207 alin 2 din Codul de procedura fiscala?
Taxa de timbru pentru a contesta in instanta aceasta poprire se calculeaza la suma datorata sau la sumele care mi-au fost poprite pana in prezent?Debitul este in jur de 17.000 lei.

Exista vreo sansa sa le deschid ochii, sa-i determin sa respecte legea?

Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: cris4family , utilizator 09:16, 2 Septembrie 2014
Consultati un avocat, acesta va discuta si cu banca si cu ,,statul" de pe o alta pozitie decat d-voastra!
P.S. Totusi, bursa nu ar putea fi virata intr-un cont deschis pe numele bunicii (de pilda!) ? Evident, cardul, inclusiv codul pin, sunt la d-voastra!
Nu stiu, intreb!
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2014
DlGoe, utilizator
Va multumesc, DlGoe, pentru bunavointa de a formula un raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire cont bancar simon911 simon911 Am o datorie la fisc...cont poprit! Fiind student primesc bursa de studii de la facultate datorita rezultatelor la invatatura, dar banii sunt virati in cont si ... (vezi toată discuția)
Anaf adresa de instiintare privind infiintarea popririi Irina_sebea Irina_sebea Buna ziua, Am primit in contul online de la ANAF o \"[b]Adresa de instiintare privind infiintarea popririi[/b]\" in format .pdf si contine urmatorul ... (vezi toată discuția)
Dificultati la ridicarea popririi selected selected Buna ziua. Am o problema cu bancile :D . Am poprire pe contul curent pentru un titlu executoriu. Angajatorul a primit si el titlul executoriu si mi-a retinut, ... (vezi toată discuția)