avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incadrare salariala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incadrare salariala

Buna ziua,
sunt secretara in cadrul unui birou si tocmai mi i s a redus salariul pentru angajat cu studii medii deoarece mi i s a comunicat ca in postul de secretara nu este prevazut pentru studii superioare ci doar medii. este prevazuta undeva incadrarea posturilor si salarizarea acestora???( am o facultate , un master si tocmai sunt anul 3 la a 2-a facultate) va rog sa ma elucidati
multumesc
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 08:33, 21 Mai 2009
ART.40. - (1) Se stabilesc urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare, pentru urmatoarele categorii de salariati:

a) muncitori:
1. necalificati = 1,
2. calificati = 1,2;

b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
1. liceala = 1,2
2. postliceala = 1,25;

c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
1. scoala de maistri = 1,3;
2. studii superioare de scurta durata = 1,5;

d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 2.

(2) Coeficientii de salarizare de la alin. 1 se aplica la salariul minim negociat pe unitate.

(3) Salarizarea personalului incadrat conform alin. 1 se va stabili tinand cont si de standardele ocupationale corespunzatoare ocupatiei respective.

(4) Salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 lei, adica 2,59 lei/ora, incepand cu 1 ianuarie 2007.

Acest art de lege face parte din CCM unic la nivel national .
Indicii mentionati se acorda conform cerintei postului si nu conf pregatirii profesionala a salariatului .
Deci , ei cer caeasta diminuare a salariului in mod legal , dar important este sa fiti si D-voastra de acord sa semnati actul aditional de diminuare a salariului .
Mai fac mentiunea ca in prezent salariul minim pe economie este 600 ron
andreea
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2009
H.R. SUPORT , Consultant resurse umane
1. In ROF, care cuprinde si organigrama unitatii (sau/si in CCM si Regulamentul intern) sunt cuprinse si conditiile de studii necesare pentru fiecare post, conditii stabilite de angajator, in functie de nevoile sale.
2. Daca postul ocupat de dvs. este prevazut cu studii medii, depinde de dvs. daca acceptati sau nu sa lucrati pe un asemenea post (cu salariul corespunzator).
3. Problema este daca in CIM ati avut un salariu corespunzator studiilor superioare si acum acesta s-a micsorat. Acest lucru trebuia sa se faca printr-un act aditional la CIM, act ce trebuia semnat si de dvs.
4. Daca reducerea salaiului s-a facut unilateral (de catre angajator) este ilegal.
5. Daca dvs. considerati ca functia si salariul nu corespund pretentiilor pe care le aveti puteti sa va cautati un alt loc de munca unde vor fi apreciate studiile dvs.
Si in fisa postului sunt mentionate conditiile de studii pentru fiecare post. Dupa cum a spus si d-nul Tudor Valeriu, daca incadrarea a fost facuta pe salariu pentru studii superioare si acum se vrea micsorarea lui, atunci este necesar acordul dvs.
Daca dvs nu veti fi de acord (si nici nu ati avea de ce sa fiti de acord), angaajtorul s-ar putea sa faca presiuni astfel incat sa plecati dvs singura din firma. Din nefericire legea nu protejeaza angajatul in acest caz.
Poate ar fi mai bine sa va gasitit ceva conform pregatirii dvs.
Multumesc mult pentru raspunsurii, in concluzie ori accept ori imi fac bagajele
Asa e: ori ... ori ...
Dvs. decideti ca veti face.

Alte discuții în legătură

Coeficient salarizare claus821 claus821 am o intrebare foarte simpla dau un caz asistent medical cu studii medii angajat dar care este si absalvent al facutatii de drept.Intrebarea este:primeste ... (vezi toată discuția)
Noua salarizare conf contr colectiv de munca gabi v gabi v Art. 40. - (1) Se stabilesc urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare, pentru urmatoarele categorii de salariati: a) muncitori: 1. necalificati = 1, 2. ... (vezi toată discuția)
Noua salarizare conf contr colectiv de munca gabi v gabi v Art. 40. - (1) Se stabilesc urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare, pentru urmatoarele categorii de salariati: a) muncitori: 1. necalificati = 1, 2. ... (vezi toată discuția)