avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Suprapunere concedii de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Suprapunere concedii de crestere copil

Buna seara.Vreau sa ma ajutati in urmatoarea situatie:momentan ma aflu in concediu de crestere copil.Am nascut pe 11 iunie 2013 si am concediu pana pe 11 mai 2015,dupa noua lege.Daca gresesc,va rog sa ma corectati.Ne dorim al doilea copil si vroiam sa ma lamuriti daca al doilea copil se va naste tot in iunie(iunie 2015) pot trece din CCC1 in CCC2 sau trebuie sa merg in luna mai 2015 la serviciu?Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: mia_livia , utilizator 19:21, 28 Noiembrie 2014
1. Dvs. ati optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani.

2. - Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci dvs. veti beneficia de CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci dvs. veti beneficia de CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 1 an si 11 luni, cel putin o luna de CCC fiind rezervata tatalui copilului.
- In acea ultima luna se suspenda plata indemnizatiei pentru CCC.

3. In cea de a 24 -a luna dvs. veti relua activitatea sau veti solicita concediu fara plata.

4. - Daca al doilea copil se va naste in iunie 2015, inainte de a se termina CCC1 (adica cel tarziu pe 11 iunie 2015), dvs. veti intra in CCC2 si veti primi aceeasi indemnizatie ca pentru CCC1.
- Daca al doilea copil se va naste mai inainte de 11 mai 2015 atunci nu veti mai relua activitatea sau concediu fara plata in luna 24-a, veti trece direct din CCC1 in CCC2, iar ultimele 2 luni de CCC2 ii sunt rezervare tatalui copilului.

Multumesc pentru raspuns.Tatal indeplineste conditiile pentru a intra in CCC,de aceea am spus ca sunt in concediu pana pe 11 mai 2015,insa nelamurirea mea este cum se va calcula indemnizatia pt CCC2 daca revin la munca in mai 2015 si intru in CCC2 din iunie 2015? Deasemenea vreau sa stiu daca pot sta acasa in luna mai 2015 si sa imi iau concediu prenatal platit?
1. Daca indepliniti conditiile puteti intra in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dupa care intrati in CCC2.

2. Indemnizatia pentru CCC2 se va recalcula si daca iese mai mica decat indemnizatia pentru CCC1 se va acorda aceeasi indemnizatie ca pentru CCC1.

3. Din Nomele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 8
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

(3) În cazul prevãzut la alin. (1), dacã cele 12 luni prevãzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri supuse impozitului, atunci indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate în aceastã perioadã, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele prevãzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din ordonanţa de urgenţã.

(4) În situaţia prevãzutã la alin.(3), dacã din calcul rezultã un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmã copil, atunci se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului primitã anterior, cu respectarea prevederilor alin.(2).
...
Va multumesc frumos pentru raspunsuri
Revin la acest subiect.Cum cu copii nu e de negociat,nu s-a mai intamplat ce v-am relatat mai sus si ma aflu intr-o noua situatie la care,din nou, am nelamuriri.Daca bebe 2 se va naste la inceputul lui august 2015 si la terminarea CIC1 voi intra in concediu medical,apoi in concediu prenatal pana la nasterea copilului cum se va calcula indemnizatia pentru CIC2?Multumesc

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil paiora paiora Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt in concediu de crestere copil pentru o perioada de 2 ani, am nascut primul copil in februarie 2014. Acum ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil - sarcini succesive stefanut stefanut O salariata trebuia sa revina in activitate din concediu crestere copil incepand cu data de 1 iunie, cand copilul implinea varsta de 1 an si 11 luni, iar ... (vezi toată discuția)
Intrarea in concediu de crestere copil 2 dupa cic 1 doinabejan doinabejan Buna ziua. Sunt in concediu de crestere copil, acesta facand 2 ani pe 11 decembrie 2014. Sunt insarcinata din nou urmand sa nasc in jurul datei de 20 ... (vezi toată discuția)