avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt in concediu de crestere copil pentru o perioada de 2 ani, am nascut primul copil in februarie 2014. Acum in timpul concediului de 2 ani sunt din nou insacinata cu al doi-lea copil pe care il voi naste in iulie 2015.
Va rog sa imi spuneti daca aleg varianta concediului de crestere copil pentru 1 an (la al doi-lea copil) cand va trebui sa revin la serviciu?
Al doi-lea concediu incepe cand se termina primul concediu de 2ani adica ianuarie 2016 si voi calcula 1 an de atunci sau va fi pana la implinirea celui de al doi-lea copil varsta de 1an?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:43, 23 Martie 2015
Cel de-al doilea CCC va expira la data implinirii de catre copil a varstei de 1an sau 2 ani.

In cazul in care tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, durata CCC pentru cel de-al doilea copil se diminueaza cu o luna. In speta, daca data nasterii celui de-al doilea copil este in iulie 2015, atunci data revenirii la munca va fi in iunie 2016.

In cazul in care tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, durata CCC pentru cel de-al doilea copil nu se diminueaza cu o luna. In speta, daca data nasterii celui de-al doilea copil este in iulie 2015, atunci data revenirii la munca va fi in iulie 2016.
1. - Dvs. veti naste al doilea copil inainte de a implini primul copil 2 ani.
- Indemnizatia pentru primul concediu crestere copil (CCC1) se plateste pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani (februarie 2016).
- Incepand cu ziua urmatoare veti intra in direct in CCC2 si veti primi aceeasi indemnizatie.
- Daca optati pentru CCC2 pana la varsta de 1 an a copilului indemnizatia se recalculeaza in cazul in care din primul calcul (pentru CCC1) a rezultat o suma mai mare de 1.200 lei.

2. - Pe perioada de cand se naste al doilea copil si pana se termina CCC1 veti mai primi inca 600 lei pe luna, pe langa indemnziatia pentru CCC1.
- Pentru aceasta mergeti la Primarie cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si completati cererea pentru cei 600 lei.

3. Dupa ce se naste al doilea copil faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2 pana la varsta de 1 an.

4. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci el poate solicita cele doua luni (pentru cei doi copii) i ultimele doua luni din CCC2, adica in lunile iunie si iulie 2016.
- In aceste doua luni dvs. veti relua activitatea sau veti solicita concediu fara plata.

5. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

6. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art.4^1
...
(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, prin utilizarea in calcul a indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 6,8 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) nu mai mult de 2,4 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariata in ccc care este insarcinata anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti in cazul unei salariate care se afla in CCC in varsta de pana la 2 ani pana in martie 2014, ramane din nou insarcinata ... (vezi toată discuția)
Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pt. al doi-lea copil dorisk dorisk buna ziua,sunt in crestere copil pt 2 ani,inainte cu v-o 4 luni de a face copilul 2 ani voi naste cel de-al 2-lea copil... -cum se face cu luna in care ... (vezi toată discuția)