avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala valabila, dar neintrata la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala valabila, dar neintrata la plata vs. concediu medical

Buna ziua,
as dori sa va prezint un caz ceva mai special. Este vorba de o pensionare anticipata partiala, valabila, dar nepusa in plata (beneficiarul a continuat sa lucreze). In prezent firma se afla in lichidare, iar beneficiarul a suferit un infarct si se afla in concediu medical. Intrebarea este urmatoarea: la desfacerea CIM ca urmare a lichidarii firmei, acesta are OBLIGATIA de a cere plata pensiei,renuntand la concediul medical, sau poate astepta incheierea concediului medical, ce va fi platit in continuare de FNUASS, urmand ca apoi sa solicite intrarea la plata a pensiei anticipate partiale. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: valentinascarlet , utilizator 12:44, 17 Septembrie 2014
La data primirii Deciziei de pensie, CIM inceta de drept iar daca firma dorea sa il pastreze in continuare trebuia sa ii incheie un nou CIM

In cazul de fata eu vad asa:

ART. 56/Codul muncii
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;
ART. 49
(1) Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părţi.
(5) De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează.

CIM fiind suspendat cu medical prevaleaza incetarea de drept

Ultima modificare: Miercuri, 17 Septembrie 2014
Bruta, utilizator
Multumesc pentru raspuns! Pentru a fi mai explicita: beneficiarul a vrut initial doar un calcul al pensiei anticipate partiale, dar nu a contestat in termen de 30 de zile decizia, pensia ramanand astfel valabila. Pana in momentul survenirii infarctului a continuat sa lucreze, nu a fost vorba de pensionare, fiind platite toate contributiile datorate, atat de el cat si de angajator. In momentul de fata, firma fiind in curs de lichidare, iar beneficiarul in CM se pune problema daca, avand in vedere faptul ca CM a aparut inainte de lichidarea efectiva a firmei acest fapt permite continuarea CM, cu plata acestuia de catre FNUASS, sau el este obligat sa renunte la plata CM din FNUASS si sa solicite intrarea la plata a pensiei.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie ajofm-decizie pensionare limia de varsta-concediu medical Herra_ Herra_ Buna dimineata! Am o speta mai delicata. 1. Am primit in 03.06.2015 decizia de pensionare a unui salariat (pensie pentru limita de varsta) salariat pentru ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim pt. pensionare limita varsta elam elam buna ziua! Am un salariat care vrea sa iasa la pensie limita varsta incepand cu data de 01 august 2011. A fost la Casa de Pensii cu cartea de munca si adev. ... (vezi toată discuția)
Pensionare in concediu medical de cancer lsteffyro lsteffyro Daca cineva este in concediu medical pentru un an - bolnav de cancer - poate fi pensionat la termen pentru limita de varsta sau angajatorul trebuie sa astepte ... (vezi toată discuția)