avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca unica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca unica

Buna seara tuturor.
Am descoperit pe internet Legea 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Lege nr. 257/2013Art. I
Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 557 din 23 iunie 2004, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

La articolul 31, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alin. (2^1) - (2^5), cu urmatorul cuprins:
(2^5) Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.

Acesta inseamna cumva ca daca parintele care a fost condamnat pentru violenta conjugala asupra celuilalt parinte,celalalt parinte va primi autoritatea parinteasca unica sau nu neaparat?

Cel mai recent răspuns: utilizatoare , utilizator 08:28, 16 Octombrie 2014
Nu neaparat !
Buna seara. cf Legii 257/2013 si coroborat cu


Art. 508 C.civ

Condiţii

(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.



Nu are legatura, doamna nu intreaba de decaderea din drepturi, ci de exercitarea autoritatii parintesti de un singur parinte.
Din punctul meu de vedere, da, conform legii asa trebuie sa se pronunte instanta NEAPARAT. Adica existenta acelor situatii de fapt (a uneia ori unora dintre ele) ar trebui sa duca, cf. legii, la exercitarea autoritatii de un singur parinte.
Totusi, pentru ca nu vad legatura intre traficul de droguri si calitatea de parinte, consider ca acest alineat incalca niste drepturi personale nepatrimoniale, presupunand, discriminand, fara o baza obiectiva.
Cred ca acest articol ar putea fi atacat cu succes, caci nu poti presupune ca un om violent la munca urla si acasa. Sau ca violent intre colaboratori inseamna violent si acasa. Sau ca dragut pe strada inseamna dragut si acasa.
Atata timp cat infractiunea nu duce la un mediu neprielnic copilului, nu vad de ce acel parinte sa nu-l ia in vizite si, atata timp cat, chiar mediu prielnic, nu se dovedeste ca ia decizii in defavoarea minorului, nu inteleg de ce nu poate veni la serbari sau decide ce tip de scoala sa faca. Nu-i vorba ca am vazut toti sau nu Soprano, dar e vorba ca nu se poate face o legatura de nediscutat intre violenta omului in afara casei si calitatile lui de tata.

Acestea fiind spuse, totusi, in contextgul legislativ actual, cred ca o instanta TREBUIE sa pronunte exercitarea autoritatii sa fie facuta de catre celalalt parinte.
Si totusi,in cazul nostru s a hotarit custodie comuna.Tatal nu locuieste in Romania,iar condamnarea cu inchisoare este pentru violenta asupra mea,copilul aflindu-se pe "cimpul de bataie"..A primit si drept de vizita.
La judecatorie mai avem un dosar pe rol,cel in care cer ordin de protectie pentru mine si copil.Ulterior tatal a venit in Romania,sub pretextul sa vada copilul,ocazie cu care mi-a luat telefonul mobil,l-a deconectat pe cel fix ca sa nu pot suna dupa ajutor,mi-a sustras niste acte sub amenintarea ca pleaca cu copilul,a fost violent verbal,emotional,chiar si fizic.A traumatizat psihic si copilul,avea putin peste 2 ani atunci.
E dificil de traumatizat psihic un copil atat de mic, daca actiunea nu e constanta... sunt sanse mici ca intamplarile sa ramana in memoria unui copil sub 3 ani.

Poate instanta a interpretat legea in spiritul ei, vedeti ce s[pune in motivare. Mie imi pare o decizie corecta, insa legea e putin altfel, desi spiritul ei e tot acela: sa nu lipsim un copil de parinti decat in cazuri extreme.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna Zapezica Zapezica La custodie comuna cat timp petrece cu mama și cât cu tata copilul... Legal (vezi toată discuția)
Pensia alimentara petrina_cristina petrina_cristina in urma divortului mama a castigat copilul, iar tatal are dreptul de al luat in week-end. insa ea nu-i da copilul acestuia si au fost momente cand nu la lasat ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor dupa divort de comun acord maties24 maties24 buna recent am primit sentinta de divort de comun acord care a ramas definitiva in 06.01.2014 prin care minora in varsta de 3 ani si 9 luni mi-a fost ... (vezi toată discuția)