avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca unica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca unica

Buna seara tuturor.
Am descoperit pe internet Legea 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Lege nr. 257/2013Art. I
Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 557 din 23 iunie 2004, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

La articolul 31, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alin. (2^1) - (2^5), cu urmatorul cuprins:
(2^5) Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.

Acesta inseamna cumva ca daca parintele care a fost condamnat pentru violenta conjugala asupra celuilalt parinte,celalalt parinte va primi autoritatea parinteasca unica sau nu neaparat?

Cel mai recent răspuns: utilizatoare , utilizator 08:28, 16 Octombrie 2014
Si care este el azi? Din ce act normativ rezulta? Si unde faceti dovada lui, la executor?

Aveti mare grija la apel, exista si varianta in care instanta, desi observa ca unul dintre parintinu e chiar potrivit sa fie parinte, il lasa sa exercvite drepturile parinbtesti pentru a contracara controlul exagerat exercitat d celalalt parinte.
Nu stiu de ce, dar imi pare macar ciudata sentinta...
AVLIL a scris:

Si care este el azi? Din ce act normativ rezulta? Si unde faceti dovada lui, la executor?



Imi cer scuze,la ce va referiti aici?


Si daca judecatorii mai au obiceiul sa acorde custodia comuna si celuilalt parinte,chiar daca nu este potrivit,dar penru a contacara controlul exagerat exercittat de celalalt parinte,probabil e cazul la ni.eu sint singurul parinte implicat in viata acestui copil de mai bine de un si jumatate,eu iau singura deciziile care il privesc etc etc,tatal este ca si INEXISTENT.El exista numai cu numele de tata pe hartie.



Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Octombrie 2014
gi-jane2, moderator
Un copil crescut în exclusivitate de un părinte este absolut normal să fie controlat de acel părinte, acel părinte poartă răspunderea totală pentru copil. Nu înţeleg ce înseamnă controlul exagerat, controlul unic este...unic.
La fel, este complet greşită ideea vehiculată de instanţe că , dacă un părinte nu s-a interesat de copil, trebuie să-i acordăm mai multe drepturi, poate-poate se va interesa mai mult.
Şi încă o remarcă: instanţele ar trebui să judece fiecare caz în parte, nu să dea soluţii standard.
:offtopic:
Bunăoară, la primul termen al unui nou proces, pe aceeaşi temă ca şi celelalte 10, am invocat excepţia autoritatii lucrului judecat în scris şi personal , am cerut termen pentru angajare apărător.Instanţa a dispus în acea primă şedinţă acordarea unui termen cerut de mine, dar, totodată, a dispus ancheta psihosocială şi raport psihologic de la DGASPC cu termen limită. Aceste aspecte sunt cuprinse în nota de şedinţă.
La următorul termen, s-a respins acţiunea reclamantului.
Dupa parerea mea, un copil nu trebuie controlat, isi formeaza niste scenarii de comfort nu foarte sanatoase pentru el.
Dupa parerea instantelor, controlul asupra drepturilor copiilor, prea strict, nu este bun. Dupa parerea mea, controlul nu e bun nicicum.
Gandirea de tipul: "" Nu-l poate lua ca e bolnav, "Numai eu ii pot administra medicamentele", "Are o boala grava", "Nu-l poti vedea in spital sau sta cu el internat" etc. sunt controale asupra vietii private personale a copilului care, dupa parerea instantelor, nu fac bine copilului.
Instantelor le-ar fi mai usor sa trateze dosarele de la caz la caz, individualizat, daca n-ar auzi mereu aceleasi si aceleasi scuze ale partilor (tuturor partilor) pentru neplata pensie, refuz vizite etc.
Pentru ca e dificil de inteles, dinafara, de ce un parinte poate sa-si schimbe planul daca a intervenit o serbare, sedinta ori excursie la gradinita/scoala, insa nu-si poate schimba acelasi program pentru o vizita neprogramata a celuilalt parinte.
Buna dimineata tuturor,
Doamna Avlil,acele concluzii gen "nu-l poate lua ca e bolnav","numai eu ii pot administra medicamentele" sunt concluziile judecatorului,pe care l-am citat.Eu am depus la dosar acte medicale de unde judecatorul a tras concluziile.Eu am spus intr-o postare anterioara totul despre boala fiicei noastre,si nu sunt exagerari deloc,sunt purul adevar.Fiica mea sufera de o boala rara si are certificat de boala cu handicap grad accentuat.Dar eu si cu Martonze(imi permit sa vorbesc si in numele ei),ne referim nu la ce inseamna in limbajul avocatesc despre controlul asupra drepturilor copilului,ci la viata de zi cu zi care o traim noi si copiii nostri,mame singure care impart custodia copilului cu un tata care este de fapt numai genitorul copilului.Nu mi-o luati in nume de rau,mi-ar fi placut sa am si un umar pe care sa ma sprijin si sa plang din cand in cand,de cate ori din cauza unei simple febre,a trebuit sa-i administrez injectia de urgenta si apoi sa petrecem cel putin o noapte in spital sau mi0ar fi placut si mie ca macar o noapte altcineva sa se trezeasca la miezul noptii si la 6 dimineata sa-i administreze medicamentele si eu sa dorm macar acea noapte fara sa ma trezesc(si nu spun asta uitand prin ce trece fetita mea...,iar despre administrarea medicamentelor in timpul noptii,ea doarme nestingherita,de o viata intreaga le inghite noaptea administrate cu seringa in gurita,are reflexul suptului).Bine,teoretic vorbind,caci nu as mai avea incredere in acest om si nici curajul sa petrec o noapte sub acelasi acoperis.
Eu si cu fetita vorbim frecvent despre tatal ei,am mai spus asta,mi se pare firesc sa stie ca are un tata si ca acest tata o iubeste,chiar daca nu-l vede,si stie ca intr-o zi va veni sa o vada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna Zapezica Zapezica La custodie comuna cat timp petrece cu mama și cât cu tata copilul... Legal (vezi toată discuția)
Pensia alimentara petrina_cristina petrina_cristina in urma divortului mama a castigat copilul, iar tatal are dreptul de al luat in week-end. insa ea nu-i da copilul acestuia si au fost momente cand nu la lasat ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor dupa divort de comun acord maties24 maties24 buna recent am primit sentinta de divort de comun acord care a ramas definitiva in 06.01.2014 prin care minora in varsta de 3 ani si 9 luni mi-a fost ... (vezi toată discuția)