avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... venituri ce depasesc 100.000 euro
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

venituri ce depasesc 100.000 euro

Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti ce se intampla daca pe parcursul anului veniturile realizate de o SC supusa pe impozitului pe venitul microintreprinderilor depasesc cuantumul a 100.0000 euro? Ce curs de schimb se ia in calcul?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 09:50, 22 Mai 2009
ART. 1071

Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 100.000 euro

Prin excepţie de la prevederile art. 109 alin. (2) şi (3), dacă, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal, fără posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada următoare de prevederile prezentului titlu. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre limitele prevăzute în acest articol, fără a se datora majorări de întârziere. La determinarea impozitului pe profit datorat se scad plăţile reprezentând impozitul pe veniturile microîntreprinderilor efectuate în cursul anului fiscal.

si norme :
Art. 1071

101. În situaţia în care, în cursul anului fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 de euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 50%, inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care limita sau ponderea au fost depăşite, luându-se în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Contribuabilul va înştiinţa organul fiscal cu privire la modificarea tipului de impozit datorat prin depunerea în acest scop a declaraţiei de menţiuni, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru încadrarea în condiţia privind nivelul veniturilor realizate în cursul anului fiscal, inclusiv pentru stabilirea ponderii veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale, se vor lua în calcul aceleaşi venituri care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 108 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Cursul de schimb LEU/EUR pentru determinarea echivalentului în euro a veniturilor realizate de microîntreprinderi este cel comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a fiecărei luni a perioadei căreia îi este aferent venitul respectiv.
Impozitul pe profit datorat de contribuabil, începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita prevăzută la art. 1071 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv


Mai completez cu prevederea din codul de procedura :
Art. 77

Modificări ulterioare înregistrării fiscale

(1) Modificările ulterioare ale datelor din declaraţia de înregistrare fiscală trebuie aduse la cunoştinţă organului fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în termen de 30 de zile de la data producerii acestora, prin completarea şi depunerea declaraţiei de menţiuni

De fapt, e vorba de formularul 070 Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere (OMFP 262/2007)
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai indeplinesc conditiile pt micro ? ContSters109653 ContSters109653 Am avut calitatea de micro ( imp.3% ) pana la data de 31.07.2009 , data la care am depus 010 vector fiscal , pentru scoatere din evidenta salarii . ... (vezi toată discuția)
Trecere plata impozit pe profit unuplusnuoa unuplusnuoa Buna ziua! In aceasta primavara am infiintat o firma. Am ales plata impozitului pe venit cu toate conditiile aferente. Momentan situatia m-ar forta sa trec ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la microintreprindere cu 3% la 16% impozit pe profit claudana claudana Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spune-ti in cazul in care o microintreprindere care in prezent plateste trimestrial 3% impozit pe venit si are un capital ... (vezi toată discuția)