avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident rutier cu autor necunoscut
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident rutier cu autor necunoscut

Ma numesc Matea Adriana din Pitesti,vineri 16.05.2009 in judetul Valcea,localitatea Caineni,a avut loc un accident soldat cu pagube foarte mari,noi mergeam catre Sibiu si tirul respectiv venea spre Valcea.
La un moment dat tirul a depasit axul drumului si nea acrosat cu fata si scara lui avariindu-mi masina in felul urmator: aripa fata indoita,a smuls tabla de pe usa soferului si a plecat cu ea dupa el, a II-a usa este taiata ca o conserva in mai multe locuri , geamuri sparte si aripa spate distrusa complet; soferul tirului nici macar nu a oprit continuandu-si drumul ca si cum nu sa intamplat nimic.
Din pacate nu am putut lua numarul tirului din cauza celor 4 tiruri din spatele lui si de asemeanea nimeni nu a oprit chiar daca au vazut ce sa intamplat.
Am apelat 112 la ora 3:13 imediat cum s-a intamplat incidentul,a sosit un politist de la politia din localitate cu masina personala la ora 4:30.La ora 6:10 politia rutiera ne-a anuntat telefonic ca au un tir cu ceva zgarieturi pe remorca si sa venim sa vedem(ne-am inapoiat 40 de Km) daca acela este tirul, din pacate nu a fost acela deoarece zgarieturile erau pe remorca si pe noi ne-a acrosat cu fata si scara cabinei.
Proces verbal nu mi sa dat deoarece am autor necunoscut, dandu-mi doar o dovada de reparatie cu pagubele accidentului.
Eu locuiesc in orasul Pitesti,judetul Arges si accedentul s-a produs in defileul Turnu Rosu-Cozia pe raza judetului Valcea,localitatea Caineni.
Din pacate politia romana nu ne poate ajuta mai mult si citez:”sa multumim ca suntem in viata la cum arata masina.”
Am mers la asigurari RCA(nu avem CASCO) si mi s-a spus ca nu putem beneficia de fondul de protectie a victimelor strazii ca nu au auzit de asa ceva si sa aduc o lege sau ceva care sa ateste ca acest fond exista.
Mentionez ca acest accident nu s-a soldat cu raniti si victime din fericire.
As dori sa ma puteti ajuta cu o adresa un sfat sau orice altceva imi este de folos pentru am recupera macar o parte din banii de reperatie(masina o am in service pe banii proprii) si as dori sa ma sfatuiti cum sa procedez dorind sa fac un memoriu domnului Chestor Sef al Politiei Rutiere ca nu este posibil ca pe o raza de 90 de Km(asa ni sa spus de catre domnii polisti) sa existe o singura masina de politie rutiera in speranta ca pot salva o masina sau o alta viata.
Va multumesc anticipat si astept un raspuns daca se poate!
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 19:35, 4 Iunie 2009
O asemenea replica primita de la asigurator, merita o reclamatie la CSA, pentru a fi scos de pe piata asigurarilor:banned:
Legea nu numai ca exista, dar in Fondul de protectie al victimelor strazii, se depun cotizatii de catre toti asiguratorii RCA.
Ord CSA nr.20/2008
Art. 38. - (1) Pentru acoperirea prejudiciilor suferite in urma producerii unor accidente de vehicule, persoanele
prejudiciate depun o cerere de despagubire la asiguratorul RCA cu care proprietarul sau utilizatorul vehiculului,
raspunzator de producerea accidentului, a incheiat asigurarea obligatorie RCA, la reprezentanta de despagu-
biri sau la asociatia Fondul de protectie a victimelor strazii.
.......
Art. 35. - Persoana prejudiciata are dreptul sa inainteze cererea de despagubire catre asiguratorul RCA,
in cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea obligatorie RCA, potrivit prezentelor norme, sau catre
asociatia Fondul de protectie a victimelor strazii, in cazul producerii unui risc acoperit din acest fond, potrivit
art. 25^1 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, ori catre BAAR, in calitatea sa de
birou gestionar.
ART. 25^1*) Legea 32/2000
(1) Toţi asigurătorii autorizaţi să practice asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule (clasa 10 de la lit. B din anexa nr. 1, cu excepţia răspunderii civile a transportatorului) trebuie să constituie Fondul de protecţie a victimelor străzii, denumit în continuare Fond.
.......
(10) Fondul se constituie în scopul:
a) de a furniza informaţii persoanelor vătămate prin accidente de autovehicule, în calitate de centru de informare (CEDAM);
b) de a despăgubi persoanele păgubite prin accidente de autovehicule, dacă:
- autovehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul a rămas neidentificat sau nu era asigurat pentru răspundere civilă pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, cu toate că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, proprietarul acestuia avea obligaţia să încheie o astfel de asigurare;

Mentionez ca oricare asigurator este obligat in baza actelor prezentate privind accidentul, sa dea curs solicitarii pagubitului, sa-i puna la dispozitie formularul de cerere/avizare, sa-l primeasca dupa completare si sa-l trimita la Fond.
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2009
nucu$, utilizator
activitatea fondului de protectie a victimelor strazii este reglementat de Ordinul 1/2008 emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
In cazul accidentelor in care autorul ramane neidentificat, puteti beneficia de despagubiri daca accidentul s-a soldat cu vatamari corporale
Este corect, dl. Dan ; doar ca procedurile si termenele de plata ale fondului sunt inca extrem de birocratice.
BLITZ a scris:

Este corect, dl. Dan ; doar ca procedurile si termenele de plata ale fondului sunt inca extrem de birocratice.

Oricum termenul este mai "fulger" decat o plimbare prin instante(proceduri,fond,cai de atac).
Ultima despagubire pe care o cunosc , a fost de 60 zile de la solicitare, pentru un biciclist accidentat de un "lipsa documente" la volanul unui turism, in plina capitala de judet.(fara avocat, cu sprijinul unui asigurator neimplicat)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rca expirat Ghiulya Ghiulya Buna ziua Am avut un accident cu masina saptamana trecuta, m-am tamponat cu o alta,fara sa rezulte victime ci doar ne-am avariat masinile amandoi. Am fost de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier lorelay_k lorelay_k Am fost implicata intr-un accident rutier in care eu sunt partea pagubita. Persoana vinovata s-a dovedit, de catre politie, ca nu are permis de conducere, are ... (vezi toată discuția)
Accidentat de o mașină fără rca, al cărei șofer nu vrea să achite reparația. cât timp am la dispoziție să îl dau în judecată? TorokLavinia TorokLavinia Bună ziua! Soțul a avut un accident rutier, doar cu daune materiale în data de 15.09.2018,în care șoferul vinovat nu deținea asigurare RCA, acesta ... (vezi toată discuția)