avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... accident rutier
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

accident rutier

Am fost implicata intr-un accident rutier in care eu sunt partea pagubita. Persoana vinovata s-a dovedit, de catre politie, ca nu are permis de conducere, are masina radiata si inmatriculata cu un numar fals si implicit nu are nici RCA. Eu cum imi pot recupera banii in conditiile astea? Am inteles ca ar exista un Fond al Victimelor Strazii care se ocupa de plata despagubirilor pentru accidentele fara RCA. Asta neavand permis de conducere, pagubele pe care mi le a provocat intra oare sub incidenta FPVS?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Elena Popa , Avocat 12:31, 26 Octombrie 2009
Buna ziua !
Nu am inteles exact daca sunteti si parte vatamata sau numai pagubita ? Adica dumneavoastra erati pieton si ati fost lovita sau erati cu autovehiculul si ati avut numai pagube materiale ? Asta pentru a va spune ce este cu acel Fond al victimelor strazii.
In orice situatie insa , ca parte numai pagubita ( sa inteleg numai material nu si fizic) va puteti adresa instantei competente cu o actiune in justitie solicitand daune materiale si morale, daca in cauza nu este intocmit un dosar penal.
Astept insa mai multe precizari:
- daca accidentul rutier v- a avut ca parte implicata in postura de pieton , conducator auto, etc.;
- daca ati fost pagubita doar material sau material si fizic ;
- daca exista un dosar penal pe rol ceea ce ar trebui in mod normal si daca in cazul lui v- ati constituit parte vatamata ;
- daca aveti un certificat medico- legal de constatare a vatamarilor si zilelor de ingrijiri medicale necesare ( in situatia ca aveti vatamari fizice ).
Cu stima !
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Din pacate,in acest caz nu se acorda despagubiri materiale din Fondul de Protectie a Victimelor Strazii.
Despagubiri pentru vatamari corporale se puteau obtine,daca era cazul.
Singura solutie este sa obtineti banii de la persoana vinovata de producerea accidentului(sa speram ca este solvabil).
Subiect: RE: accident rutier

Prin Ordinul nr. 113127/2006 al CSA (publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 733 din 28 august 2006) au fost puse în aplicare Normele privind Fondul de protecţie a victimelor străzii.
Fondul despăgubeşte persoanele fizice şi juridice române, precum şi rezidenţii din România sau din statele Spaţiului Economic European, Confederaţia Elveţiană şi Republica Croaţia, pentru prejudiciile suferite ca urmare a accidentelor de circulaţie produse pe teritoriul României de autovehicule, respectiv tramvaie, înmatriculate în România, care nu sunt asigurate de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, sau ca urmare a accidentelor de circulaţie în care autorul rămâne neidentificat. În cazul accidentelor de circulaţie produse de autori neidentificaţi, se acordă despăgubiri numai pentru vătămări corporale sau decese iar în cazul accidentelor produse de autori identificaţi cu autovehicule sau tramvaie neasigurate, se acordă despăgubiri şi pentru daune materiale.
Cuantumul despăgubirilor acordate de către Fond se stabileşte după legislaţia răspunderii civile auto din România. În cazul despăgubirilor acordate pentru daune materiale produse de autoturisme, respectiv tramvaie neasigurate, rămâne în sarcina persoanei păgubite o franşiză echivalentă cu 100 euro ori echivalentul în lei la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de BNR la data producerii accidentului. Dacă, în urma accidentului cu autor neidentificat, s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii unei persoane o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, Fondul acordă despăgubiri şi pentru daunele materiale produse în accidentul respectiv. În aceste cazuri, va rămane în sarcina persoanei păgubite, pentru daune materiale, o franşiză de 500 euro ori echivalentul în lei la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de BNR la data producerii accidentului.
Fondul nu acorda despagubiri daca autoturismul pagubit era asigurat facultativ.
Dca dvs. nu aveti incheiata o asigurare facultativa CASCO (in situatia in care v-a fost avariat autoturismul), singurul mijloc legal pentru a va recupera prejudiciul este sa va constituiti parte civila in procesul penal.
Totusi,nu am inteles.
In aceasta situatie este in drept sa primeasca despagubirea prin Fondul de protectie a victimelor strazii?
Care este parerea dumneavoastra?
Buna ziua !
NU

Alte discuții în legătură

Daune merfea merfea Buna ziua!...am si eu o problema...am avut un accident rutier din cauza unei carute, pe un drum european, carutasul a murit iar familia lui e foarte saraca..nu ... (vezi toată discuția)
Accident auto, vinovatul fără rca. ce altă opțiune am să recuperez dauna în afară de instanța civilă? Constantin Teodor Constantin Teodor Mi-am găsit mașina lovită rău în parcare. Vinovatul a fugit dar l-am găsit. Nu are RCA. Ce altă opțiune am să recuperez daună în afară de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . in urma unui accident petrecut intre un autoturism ... ionel rapeanu ionel rapeanu buna ziua . in urma unui accident petrecut intre un autoturism si un animal salbatic respectiv un porc mistret unde sa produs paguba la autoturism iar ... (vezi toată discuția)