avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata, prestare activitate ca PFI (PFA)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata, prestare activitate ca PFI (PFA)

Buna ziua,
In cazul unei pensionari anticipate, persoana respectiva poate infiinta un PFI (sau PFA-nu stiu care este mai avantajos) si sa presteze o anumita activitate? Precizez ca mama mea, de profesie manichiurista, indeplineste conditiile de pensionare anticipata, dar ar vrea sa lucreze in continuare la coafor fara a fi angajata de SC.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:12, 25 Mai 2009
1. Din Legea 19/2000:
Art. 92. - (1) Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
a) pensionarul isi stabileste domiciliul pe teritoriul unui stat cu care Romania a incheiat conventie de asigurari sociale, daca in cadrul acesteia se prevede ca pensia se plateste de catre celalalt stat;
b) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I si II;
Art. 5. - (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;

2. Dupa ce iese la pensie anticipata sau anticipata partiala, nu mai are voie sa lucreze pe baza de contract individual de munca (sau functionar public) si nci membru cooperator intr-o cooperativa mestesugareasca.
Poate fi PFA sau AF sau altceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumulul pensiei anticipate partiale cu salariul in domeniul privat steliancazacu steliancazacu Am pensie partiala anticipata (ordonanta) si lucrez acum angajat in domeniul privat. Conform noului Cod al muncii pot cumula pensia partiala anticipata cu ... (vezi toată discuția)
Pot sa lucrez si sa beneficiez de pensie anticipata? carlaelena carlaelena dupa ce ma pensionez anticipat,pot sa mai lucrez in continuare? (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata inainte de 3 iulie 2010 tulceanul tulceanul este adevarat ca pensionarii anticipat inainte de 3 iulie pot sa intre in campul muncii si sa pastreze si pensia ? daca lucreaza pastreaza si pensia ? (vezi toată discuția)