avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumulul pensiei anticipate partiale cu salariul in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumulul pensiei anticipate partiale cu salariul in domeniul privat

Am pensie partiala anticipata (ordonanta) si lucrez acum angajat in domeniul privat. Conform noului Cod al muncii pot cumula pensia partiala anticipata cu salariul din domeniu privat? Cineva m-a informat ca noul cod permite cumulul pensiei cu salariul din domeniul privat numai pentru pensionarii cu pensie pentru limita de varsta. E adevarat?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:58, 13 Mai 2011
Adevarat.
Legea 263/2010
Art. 114 (1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:

b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I; IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata inainte de 3 iulie 2010 tulceanul tulceanul este adevarat ca pensionarii anticipat inainte de 3 iulie pot sa intre in campul muncii si sa pastreze si pensia ? daca lucreaza pastreaza si pensia ? (vezi toată discuția)
O persoana pensionata anticipat se mai poate angaja in domeniul privat? alexdante alexdante as avea si eu o intrebare: o persoana pensionata anticipat se mai poate angaja in domeniul privat cu contract de munca ? mai primeste pensia in acest caz ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu adrian_cel_mic adrian_cel_mic Se mai poate sa fii angajat de catre o firma privata daca primesti o pensie anticipata partiala ? Ce conditii trebuie sa indeplineasca daca se ... (vezi toată discuția)