avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nu inteleg moralitatea textului legii raspunderii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nu inteleg moralitatea textului legii raspunderii comitentilor pentru prepusi

Nu inteleg urmatorul text:

Cod Civil
(3) Comitentul nu răspunde dacă dovedeşte că victima cunoştea sau, după împrejurări, putea să cunoască, la data săvârşirii faptei prejudiciabile, că prepusul a acţionat fără nicio legătură cu atribuţiile sau cu scopul funcţiilor încredinţate.

Daca sunt un camatar, angajez un gangster sa bata rau platnicul dar il anunt din timp ca si-o fura, nu raspund pentru aceastas fapta civil!?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 20:31, 4 Noiembrie 2014
Faceti o confuzie. Cititi toate articolele referitoare la ceea ce inseamna un comitent si apoi mai discutam.

Altfel, v-o furati singur (caciula) cu astfel de postari.
"Altfel, v-o furati singur (caciula) cu astfel de postari. "

Ce vreti sa spuneti? Am pus o intrebare ca sa obtin un raspuns, nu

Eu vad c-am inteles perfect ce e comitentul
DEX
COMITÉNT, -Ă, comitenți, -te, s. m. și f. Persoană care încredințează cuiva un mandat prin care îl împuternicește să săvârșească anumite acte sub controlul său și după directivele sale. – Din it. committente, lat. commitens, -ntis.

Mi se pare irelevant daca "mandatul" e prin notar sau nu, verbal sau inscris, atat timp cat nu stiu o lege care prevede altceva. Comitentul e pur si simplu instigatorul

P.S. Pentru persoanele fara simtul umorului, exemplul dat e un exemplu.

Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
eusaisapte, utilizator
NU. NU. NU. Esenta textului este alta. Daca victima stie ca prepusul actioneaza inafara raportului de prepusenie a.k.a. inafara a sarcinilor sau functiilor incredintate de comitent , cominetul nu raspunde pentru fapta creatoare de prejudiciu.
Asadar, in exemplul d-voastra cu gangsterul, camatarul il trimite pe acesta sa bata victima iar gangsterul, in loc sa faca ce i s-a zis sa faca, de capul lui, dar cu stiinta victimei, ii tunde acesteia aiurea vita-de-vie si ca urmare via se usuca.
In consecinta, camatarul nu poate fi tinut pentru repararea prejudiciului produs prin uscarea vitei-de-vie pentru ca gangsterul era angajat sa rupa picioarele si mainile victimei, nu sa-i tunda via, lucru cunoscut de victima care, lasand un neprofesionist sa-i tunda via, in loc sai rupa picioarele, si-a asumat riscul uscarii vitei-de-vie.
:)
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Gata, am inteles simultan cu ubik. In cadrul exemplului dat :) ...daca gangsterul in loc sa rupa picioarele victimei asa cum a fost trimisa de interlop, ii rupe mainile (sau o omoara - ca sa onorez postarea dupa ce am editat acest mesaj)

Multumesc :D

EDIT: in termeni generali, daca prepusul n-a fost instigat, instigatorul nu raspunde
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
eusaisapte, utilizator
Ei, cum sa o omoare? Moare ala de inima rea cand vede ca i se usuca zaibaru'

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urmarirea penala in tortura psihica pablodaniel pablodaniel este de ajuns comportamentul mai multor persoane impotriva subiectului pentru inceperea urmaririi penale? pe art 267 cod penal, atata timp cat este aproape ... (vezi toată discuția)
Ce fel de tara e asta? emil6702 emil6702 Am cumparat un auto adus din afara. I-am facut RAR-ul, ITP-ul, insa la Primarie sunt obligat sa aduc eu vanzatorul pt ca nu s-a inregistrat cu el si trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica accident Simonne_ Simonne_ Este posibil ca, in cazul unui accident rutier in care masina era oprita la 10 metri dupa trecerea de pietoni, victima sa fi cazut la doar 4 metri dupa trecere ... (vezi toată discuția)