avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Stergerea unor dovezi de catre procuror
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Stergerea unor dovezi de catre procuror

La intocmirea unui dosar de urmarire penala inspectorul de caz sau procurorul au dreptul sa stearga dovezi de pe un P.C. daca acele dovezi ar putea fi in favoarea inculpatului.Si daca nu in ce articol din codul penal se incadreaza aceasta fapta.
Cel mai recent răspuns: favioani , utilizator 17:01, 24 Noiembrie 2014
Nu există dreptul prin vreo lege de a șterge dovezile existente în soluționarea cazului penal.
Dimpotrivă probele care sunt concludente vor fi folosite în acuzarea sau în apărarea inculpatului.
ART. 5 c.p.p.
Aflarea adevărului
(1) Organele judiciare au obligaţia de a asigura, pe bază de probe, aflarea adevărului cu privire la faptele şi împrejurările cauzei, precum şi cu privire la persoana suspectului sau inculpatului.
(2) Organele de urmărire penală au obligaţia de a strânge şi de a administra probe atât în favoarea, cât şi în defavoarea suspectului sau inculpatului. Respingerea sau neconsemnarea cu rea-credinţă a probelor propuse în favoarea suspectului sau inculpatului se sancţionează conform dispoziţiilor prezentului cod.

ART. 275 c.p.
Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri
(1) Sustragerea, distrugerea, reţinerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de probă sau de înscrisuri, în scopul de a împiedica aflarea adevărului într-o procedură judiciară, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează împiedicarea, în orice alt mod, ca un înscris necesar soluţionării unei cauze, emis de către un organ judiciar sau adresat acestuia, să ajungă la destinatar.

Va multumesc frumos pentru lamurire ,multa sanatate si o zi buna,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionarea neconsemnarii probelor in toate cazurile sau doar cand probele favorizeaza inculpatul? eusaisapte eusaisapte Am gasit in Codul de procedura penala urmatorul articol, conform caruia se sanctioneaza neconsemnarea cu rea-credinta probele propuse in favoarea inculpatului, ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa anulez citatia de martor a unui copil de 12 ani? visoiuana visoiuana pentru anularea unei amenzi au fost audiati 3 copii de politie ,la tribunul a fost citat si copilul meu insa eu nu sunt de acord cum pot sa anulez (vezi toată discuția)
Care sunt dispozitiile efective privind sanctionarea cf. art. 5 din cpp? eusaisapte eusaisapte Care sunt dispozitiile efective privind sanctiunea subliniata mai jos? Art. 5 - Aflarea adevarului (1) Organele judiciare au obligatia de a asigura, pe ... (vezi toată discuția)